ΥΓΕΙΑ

Μπορούν οι αιμορροΐδες να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση των φλεβών στην περιοχή του πρωκτού.

Μπορούν οι αιμορροΐδες να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου;

Το πρόβλημα προκαλείται όταν οι φλέβες που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού διογκώνονται και δημιουργούν τοπική φλεγμονή. H φλεγμονή αυτή προκαλεί δυσφορία και αιμορραγία κατά την αφόδευση.

Παράγοντες κινδύνου

Καταστάσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τις αιμορροϊδες είναι οι χρόνιες διαταραχές της εντερικής λειτουργίας, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

Οι πολλοί τοκετοί στις γυναίκες θεωρείται ότι επίσης αποτελούν παράγοντα που προκαλεί αιμορροϊδοπάθεια, αλλά και την επιδεινώνει από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί.

Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η παρατεταμένη τοπική εφαρμογή φαρμάκων (υπόθετα, κλύσματα κλπ.), η καθιστική ζωή, επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη καθήλωση σε κάποιο κάθισμα (υπάλληλος γραφείου, οδηγός κλπ.), η συχνή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και μπαχαρικών.

bigstock Colon Cancer 109968236

Μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο;

Οι αιμορροΐδες είναι ακίνδυνες σε γενικές γραμμές, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα. Όχι όμως σε καρκίνο. Η αιμορροΐδοπάθεια είναι διόγκωση των φλεβών, ενώ ο καρκίνος προκαλείται από ανώμαλη διαίρεση και μετάλλαξη των κυττάρων.

Οι αιμορροΐδες πρέπει πάντως να θεραπεύονται, τόσο γιατί ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο είναι επιρρεπείς σε αυτές (λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκεί ο όγκος), όσο και γιατί ορισμένα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 λόγοι που προκαλούν αιμορροΐδες

Μάθετε τι είναι οι αιμορροΐδες μέσα από εικόνες

Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα απαλλαγείτε