ΥΓΕΙΑ

Στους 60 οι νεκροί από την γρίπη - Στο κόκκινο οι ΜΕΘ - 16 παιδιά στην Εντατική

Στους 60 ανέρχονται οι νεκροί από την γρίπη, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα Δευτέρα 112 άτομα.

Στους 60 οι νεκροί από την γρίπη - Στο κόκκινο οι ΜΕΘ - 16 παιδιά στην Εντατική

Εάν λάβει κανείς υπόψιν το γεγονός ότι σε όλη την χώρα το σύστημα διαθέτει 640 κλίνες ΜΕΘ, τότε τα 112 άτομα - και τα 252 συνολικά που έχουν περάσει από τότε που ξέσπασε το κύμα της γρίπης- αντιλαμβάνεται, ότι ο αριθμός είναι πραγματικά τεράστιος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι 53 ετών, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση των επιστημόνων, ότι η γρίπη εφέτος είναι εξαιρετικά επιθετική. Να σημειώσουμε ακόμη σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι 16 παιδιά νοσηλεύονται στην Εντατική, και 4 παιδιά έχουν καταλήξει από τον ιό της γρίπης. Τα τρία παιδιά, δεν είχαν υποκείμενο νόσημα, όπως και 1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ είναι υγιής (δηλαδή χωρίς υποκείμενο νόσημα) και νέος.

Τόσο ο ΠΙΣ όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ, απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό ακόμη και τώρα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έστω και τώρα να εμβολιαστούν, διότι γρίπη και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουμε, και η κάμψη θα εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου».

Εν τω μεταξύ αποσύρονται οι ιδιωτικές κλινικές από την προσφορά ΜΕΘ, εξαιτίας των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ. Οι ιδιωτικές κλινικές, είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε προσφορά ΜΕΘ προς το σύστημα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ωστόσο η έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας του ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί μείζον θέμα για τον κλάδο.

Η ΠΕΙΚ, ζητά την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ, στο 50% μόνο του κόστους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, τιμή απαλλαγμένη από τα χαράτσια rebate και clawback και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των μη τακτικών πληρωμών που βιώνουν οι ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη: Στους 51 οι νεκροί - 7 νέοι θάνατοι

Αδυναμία των Ιδιωτικών Κλινικών να παραχωρήσουν ΜΕΘ εξαιτίας του υψηλού νοσηλίου - Ζητούν ανακοστολόγηση