ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Διάσειση εγκεφάλου: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Διάσειση εγκεφάλου: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Η διάσειση είναι η μη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου εξαιτίας εξωτερικού χτυπήματος στο κεφάλι.

Ακόμα και αν το χτύπημα δεν προκαλέσει κάταγμα στα οστά του κρανίου, ο εγκέφαλος μπορεί να έχει ταρακουνηθεί τόσο πολύ ώστε να έχει τραυματιστεί.

Επειδή ο εγκέφαλος είναι ένα μαλακό, σαν ζελατίνη υλικό, που περιβάλλεται από άκαμπτα οστά, οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να του προκαλέσουν βλάβες, όπως αιμάτωμα, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και οιδήματα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη διάσειση εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα με απώλεια μνήμης, φτωχή ικανότητα συγκέντρωσης και παρατεταμένους πονοκεφάλους και μακροπρόθεσμα με την άνοια.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναδεικνύει μία επικίνδυνη συνέπεια της διάσεισης σε ενήλικες.

bigstock Man Wants To Commit Suicide 103349867

Οι ερευνητές επισκόπησαν ιατρικά αρχεία 235.110 ασθενών που διαγνώστηκαν στο Οντάριο μεταξύ 1992 και 2012.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 667 αυτοκτονίες σε διάστημα 9,3 ετών, δηλαδή 31 στους 100.000 ανθρώπους το χρόνο, ποσοστό τριπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Donald Redelmeier, μια διάσειση μπορεί να προκαλέσει διαρκείς αλλαγές στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη διάθεση και μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς, όπως παρορμητικότητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο δήλωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας ενισχυόταν με κάθε διάσειση που είχε κάποιος, αύξηση που ήταν άσχετη με άλλους δημογραφικούς παράγοντες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που έχουν υποστεί διάσειση αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνοι αυτοκτονίας, αν ο τραυματισμός συμβεί καθημερινή και τετραπλάσιο αν συμβεί το σαββατοκύριακο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

 

Διαβάστε επίσης:

Επτά μύθοι για την αυτοκτονία

Αυτοκτονικότητα: Προειδοποιητικά σημάδια και παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen