ΥΓΕΙΑ

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς θα την καταπολεμήσετε

Υπολογίζεται ότι 3 στους 1.000 ανθρώπους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, η οποία συνήθως εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς θα την καταπολεμήσετε

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του παχέος εντέρου, που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πληγών (ελκών) στο εσωτερικό τοίχωμά του, εξ ου και η ονομασία της.

Η ασθένεια αυτή, που προκαλεί πόνο, διάρροια και άλλα συμπτώματα, ανήκει σε μία ομάδα ασθενειών που αποκαλούνται ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ενώ η συμπτωματολογία της μοιάζει πολύ με εκείνη της νόσου του Crohn.

Αν και οι αιτίες της ελκώδους κολίτιδας δεν είναι γνωστές, οι έως τώρα έρευνες υποδηλώνουν ότι παίζουν ρόλο τα βακτήρια του εντέρου.

bigstock Woman With Abdominal Pain Pai 1037076651

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η προσθήκη ξυδιού στο φαγητό ενδέχεται να καταπολεμά αποτελεσματικά την ελκώδη κολίτιδα, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Τα οφέλη αυτά ως φαίνεται οφείλονται στο κύριο συστατικό του, το οξικό (ή αιθανικό) οξύ, το οποίο και μεμονωμένο ασκεί την ίδια δράση.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), επιστήμονες από την Κίνα έβαζαν καθημερινή μικρή ποσότητα ξυδιού ή οξικού οξέος στο νερό που έπιναν ποντίκια με ελκώδη κολίτιδα.

Όπως διαπίστωσαν η προσθήκη και των δύο ουσιών μείωσε προοδευτικά τη δραστηριότητα της νόσου και τα επίπεδα ορισμένων επιβλαβών πρωτεϊνών, ενώ αναχαίτισε ορισμένους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούσαν φλεγμονή.

Επιπλέον, τα συμπτώματα των ζώων αμβλύνθηκαν και το σωματικό βάρος τους σταθεροποιήθηκε.

Το ξύδι αύξησε επίσης στο έντερο των ζώων τα επίπεδα του γαλακτοβάκιλλου και των βακτηρίων του γένους bifidus, τα οποία σε προγενέστερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι επίσης αμβλύνουν τα συμπτώματα της κολίτιδας.

Διαβάστε επίσης:

Σπαστική κολίτιδα: Οι αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου

Τεστ για ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα: Τι είναι καλύτερο να τρώτε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ