ΥΓΕΙΑ

Παιδί και νυχτερινή ενούρηση: Γιατί συμβαίνει, πώς θα το αντιμετωπίσετε

Ως νυχτερινή ενούρηση ορίζεται σύμφωνα με το International Children’s Continence Society (ICCS), η ακούσια απώλεια ούρων που συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Παιδί και νυχτερινή ενούρηση: Γιατί συμβαίνει, πώς θα το αντιμετωπίσετε

Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πάσχοντα παιδιά κάτω των 5 ετών και παιδιά με νοητική υστέρηση και νοητική ηλικία κάτω των 4 ετών.

Η νυχτερινή ενούρηση είναι τρεις φορές πιο συχνή στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια.

Στην ηλικία των 5 ετών το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή είναι 15%-25%, ενώ στην ηλικία των 12 ετών ποσοστό 8% των αγοριών εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 99% των παιδιών που έπασχαν από νυχτερινή ενούρηση απέκτησαν απόλυτο έλεγχο της κύστης τους κατά τη διάρκεια του ύπνου μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Παρότι η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί συχνή διαταραχή του ουροποιητικού των παιδιών, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού και των γονιών, καθώς και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού.

bigstock Bed Wetting 2155652

Τα αίτια

Στην αιτιολογία της νυχτερινής ενούρησης εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες:

-Σύμφωνα με μελέτη, εάν ο ένας γονέας παρουσίαζε νυχτερινή ενούρηση σε παιδική ηλικία, η πιθανότητα εμφάνισής της στα παιδιά του είναι 43%. Εάν και οι δύο γονείς είχαν πρόβλημα, το ποσοστό αυξάνεται στο 77%.

-Η μειωμένη παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης έχει ως αποτέλεσμα τη νυχτερινή πολυουρία.

-Ανωμαλίες της ουροδόχου κύστεως, της ουρήθρας, των ουρητήρων, λοιμώξεις του ουροποιητικού και νευρολογικές παθήσεις μπορεί να αποτελούν αιτίες της νυχτερινής ενούρησης.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νυχτερινής ενούρησης μπορεί να είναι φαρμακευτική, η οποία αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 6 ετών, και μη φαρμακευτική.

Η ουσία που χρησιμοποιείται είναι η δεσμοπρεσσίνη, ανάλογη της αντιδιουρητικής ορμόνης, χορηγείται σε μορφή υπογλώσσιου χαπιού και μειώνει σημαντικά την παραγωγή των ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες.

Η μη φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει τη σωστή διαπαιδαγώγηση (επιβράβευση, ανάληψη ευθυνών), την ψυχολογική υποστήριξη (ενίσχυση αυτοπεποίθησης), καθώς και τη χρήση συσκευών (ξυπνητήρι).

Το ξυπνητήρι με το υπόστρωμα χρησιμοποιείται για περίπου 40 χρόνια και έχει πάνω από 75% ποσοστό επιτυχίας. Το να ξυπνάτε ήρεμα και ευγενικά το παιδί για να ουρήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι επίσης αποδεκτό και προτεινόμενο από το Royal College of Psychiatrists της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε μπάνιο το παιδί σας κάθε βράδυ

Παιδί που ροχαλίζει: Γιατί πρέπει να σας ανησυχεί

Οι λοιμώξεις που απειλούν τα παιδιά το χειμώνα...