ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πώς συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα στο παιδί

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστά μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, καθώς το αλκοόλ περνά από το αίμα της μητέρας μέσω του πλακούντα και στο αίμα του μωρού.

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πώς συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα στο παιδί

Οι γυναίκες που πίνουν συστηματικά στην εγκυμοσύνη, ενδέχεται να διαταράξουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του βρέφους κατά τη γέννηση αλλά και στα επόμενα στάδια της ανάπτυξης, τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής.

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι πιο επιβλαβείς για το μωρό, όταν η γυναίκα πίνει αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όταν μειώνει ή σταματά να καταναλώνει αλκοόλ οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υπάρξει διαφορά για τις επιδράσεις στο μωρό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η ζημιά έχει γίνει, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί.

bigstock Pregnant belly with wine 22842344

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι έγκυες που καταναλώνουν αλκοόλ θέτουν σε κίνδυνο τη ροή αίματος στους νεφρούς των παιδιών κατά την ενήλικη ζωή, ενώ εκθέτουν τα παιδιά και σε νευρολογικά προβλήματα που προκαλούνται από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς και η ανάλυση της ροής αίματος έδειξε σημάδια πιθανής πρόωρης έναρξης νεφρικής υπέρτασης στο αρσενικό που εκτέθηκε σε αλκοόλ πριν τη γέννηση.

Το φύλο σχετίζεται με τον όγκο του ιστού του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη και συνδέεται με τις λειτουργικές και νευρολογικές βλάβες.

Αξιολογώντας τις νευρολογικές βλάβες που προκλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγαλύτερα επίπεδα βλάβης στα 6 θηλυκά και 6 αρσενικά ποντίκια που εκτέθηκαν σε αλκοόλ ως έμβρυα, σε σύγκριση με δεκάδες που δεν εκτέθηκαν.

Οι ερευνητές χορήγησαν αιθανόλη σε 6 ποντικούς που εγκυμονούσαν, δυο φορές την ημέρα για 4 ημέρες, από τη 12η έως τη 15η ημέρα κύησης και έδωσαν νερό σε 6 άλλους.

Με εξέταση υπερήχων οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή αίματος σε αρσενικά και θηλυκά παιδιά ποντικών ηλικίας 3 μηνών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Stroke Association.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η καλύτερη εποχή να «πιάσετε» παιδί

Αλκοόλ: Οι πιθανοί κίνδυνοι για άντρες και γυναίκες (γράφημα)

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Αίτια και συμπτώματα