ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, αυξάνει την πιθανότητα αποβολής, επισημαίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Νάσβιλ, ανέλυσαν 24 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1970 και 2019, στις οποίες περιλαμβάνονταν περισσότερες από 231.000 έγκυες γυναίκες.

Η ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και μικρή ποσότητα, αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής κατά 19%. Για τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερα από πέντε ποτά την εβδομάδα, κάθε επιπλέον ποτό αυξάνει περεταίρω τον κίνδυνο κατά 6%.

«Με δεδομένο ότι είναι αρκετά συνηθισμένο να εκτεθεί το έμβρυο στην αρχή της εγκυμοσύνης με αλκοόλ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πως η κατανάλωση σχετίζεται με αποβολή», αναφέρει η Άλεξ Σάντερμαν, η οποία είναι επικεφαλής τη έρευνας.

egkios

«Η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως είναι το σύνδρομο του εμβρυικού αλκοολισμού. Η μετα – ανάλυση ωστόσο της παρούσας έρευνας αποδεικνύει ότι ακόμα και η πιο συντηρητική κατανάλωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής», τονίζει η Σάντερμαν.

Η μετα - μελέτη ανέδειξε ωστόσο, τη σημασία που έχει για την υγεία του εμβρύου, η χρονική στιγμή κατανάλωσης αλκοόλ από τη μητέρα, μιας και οι περισσότερες γυναίκες σταματούν να πίνουν, αφού μάθουν ότι περιμένουν παιδί.

«Ο χρόνος έκθεσης του εμβρύου στο αλκοόλ είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Οι βάσεις για την ανάπτυξη του εμβρύου τίθενται στις πρώτες εβδομάδες κύησης, προτού ακόμα ανιχνευθεί η εγκυμοσύνη και αυτή είναι και η εποχή κατά την οποία η έκθεση στο αλκοόλ είναι πιο διαδεδομένη και πιο επικίνδυνη. Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατανάλωση τις πρώτες εβδομάδες της κύησης», αναφέρει η Σάντερμαν.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πώς συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα στο παιδί

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στον πλακούντα και την υγεία του εμβρύου

Αποβολή στην εγκυμοσύνη: Οι επικίνδυνες ηλικίες