ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στον πλακούντα και την υγεία του εμβρύου

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που πίνουν αλκοόλ κατά τα διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την περίοδο της σύλληψης, κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν χαμηλό βάρος στη γέννηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στον πλακούντα και την υγεία του εμβρύου

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κουίνσλαντ, διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ εμποδίζει την ανάπτυξη όλων των σημαντικών αιμοφόρων αγγείων στον πλακούντα αρουραίων.

Οι επιδράσεις γίνονται εμφανείς από τα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Ανακάλυψαν επίσης ότι τα θηλυκά πειραματόζωα επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από την έκθεση στο αλκοόλ, η οποία συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο βάρος γέννησης και 32% λιγότερη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στον πλακούντα.

Ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι ευαίσθητο σε κάθε αλλαγή στο σώμα της μητέρας και ζωτικής σημασίας στατιστικά στοιχεία, όπως το βάρος κατά τη γέννηση μπορούν να έχουν συνέπειες για όλη του τη ζωή.

Μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης θεωρούνται γενικά όσα ζυγίζουν κάτω από 2,5 κιλά.

Το χαμηλό βάρος γέννησης αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικής δυσκολίας, εγκεφαλικής αιμορραγίας, καρδιακών παθήσεων, οφθαλμικών παθήσεων, λοιμώξεων και πρώιμης ηπατικής ανεπάρκειας.

plakountas

Οδεύοντας προς την εφηβεία και την ενηλικίωση, τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διανοητικής αναπηρίας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ σε κανένα στάδιο της εγκυμοσύνης, ακόμη και πριν η γυναίκα διαπιστώσει ότι είναι έγκυος.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συμφωνεί με αυτό, διαβεβαιώνει ωστόσο τις γυναίκες ότι «είναι απίθανη η πρόσκληση σοβαρής βλάβης από τέτοια χρήση αλκοόλ. Το σημαντικό είναι να μην πιείτε αλκοόλ για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης».

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ωστόσο, ότι η κατανάλωση κρασιού, μπύρας ή άλλων αλκοολούχων ποτών στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, απειλεί την υγεία του εμβρύου.

Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κουίνσλαντ και της Οξφόρδης μελέτησαν θηλυκούς αρουραίους ξεκινώντας τέσσερις ημέρες πριν τη γονιμοποίηση των ωαρίων τους. Συνέχισαν να παρακολουθούν τα ζώα και την ανάπτυξη των εμβρύων τους μέχρι να γεννηθούν τα μωρά.

Διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε αλκοόλ ακόμη και τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης είχε σαφείς και καταστροφικές επιπτώσεις στα έμβρυά τους.

Τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας αναπτύσσεται γύρω από το έμβρυο. Η σωστή ανάπτυξη του πλακούντα και των αγγείων του είναι ζωτικής σημασίας για το έμβρυο, καθώς μέσω αυτού του συστήματος αιμοφόρων αγγείων, η μητέρα τροφοδοτεί με θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο το μωρό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε αλκοόλ ακόμη και τις πρώτες μέρες της κύησης ανέστειλε την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στον πλακούντα.

Για ασαφείς μέχρι στιγμής λόγους, οι επιπτώσεις της κατάστασης ήταν πολύ δυσμενέστερες στα θηλυκά έμβρυα, οι πλακούντες των οποίων παρουσίασαν 32% μείωση στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, ενώ το βάρος τους κατά τη γέννηση ήταν κατά μέσο 17% χαμηλότερο.

«Τα ευρήματα μάς βοηθούν να εξηγήσουμε εν μέρει, γιατί τα έμβρυα που εκτίθενται σε αλκοόλ στη μήτρα, συχνά γεννιούνται μικρά», δήλωσε η Jacinta Kalisch-Smith, ερευνήτρια του πλακούντα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να δούμε αν η παροχή θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει ή και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αλκοόλ» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Development.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Επικίνδυνο ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πώς συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα στο παιδί

Πίνατε αλκοόλ πριν καταλάβετε ότι είστε έγκυος; Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες