ΥΓΕΙΑ

Στους 139 οι νεκροί από την γρίπη - Σταδιακή υποχώρηση διακρίνουν οι επιστήμονες

Στους 139 ανέρχονται οι νεκροί από την γρίπη, καθώς τρεις ακόμη άνθρωποι με βαριές επιπλοκές κατέληξαν μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στους 139 οι νεκροί από την γρίπη - Σταδιακή υποχώρηση διακρίνουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες μιλούν πλέον για σταδιακή υποχώρηση της γρίπης, γεγονός που αποτυπώνεται από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και που όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός έχει αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από τις πρώτες εβδομάδες που ξεκίνησε το κύμα όπου τα περιστατικά ήταν πράγματι πάρα πολλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ 86 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε ΜΕΘ, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 373 ασθενείς με σοβαρή μορφή της γρίπης.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, η σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της γρίπης θα διαρκέσει έως αρχές Απριλίου, όπου αναμένεται σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, που όμως δεν είχε εμβολιαστεί.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρήθηκε αύξηση των ασθενών που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον σοβαρά κρούσματα υπήρξαν και στον παιδικό πληθυσμό, νόσησαν 24 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών, 6 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ ένα παιδί που κατέληξε δεν είχε υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα, είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας. Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), ωστόσο οι επιστήμονες θα περιμένουν να κλείσει ο κύκλος της δραστηριότητας της γρίπης για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

«Εγώ εμβολιάζομαι συστηματικά εδώ και 15 χρόνια» ανέφερε ο καθηγητής, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην επιστημονική κοινότητα για την αντιεμβολιαστική συμπεριφορά, που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία για το εμβόλιο της γρίπης, αναφέροντας ότι π.χ. για το εμβόλιο του τετάνου δεν ισχύσει το ίδιο.

Πέρυσι το στέλεχος γρίπης που επικράτησε, σύμφωνα με τον καθηγητή, ήταν ο ιός γρίπης τύπου Β , με ποσοστό 59% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α, με ποσοστό 41%. Καταγράφηκαν 111 θάνατοι. Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανήλθαν σε 248, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.

Διαβάστε ακόμη:

Στους 136 οι νεκροί από την γρίπη - Μειώνονται σταθερά οι νοσηλείες σε ΜΕΘ