ΥΓΕΙΑ

Στους 149 οι νεκροί από την γρίπη - 9 θάνατοι το Σαββατοκύριακο

Εννέα θανάτους από επιπλοκές της γρίπης μέσα στο Σαββατοκύριακο καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 149.

Στους 149 οι νεκροί από την γρίπη - 9 θάνατοι το Σαββατοκύριακο

Ωστόσο η δραστηριότητα της γρίπης μειώνεται σταθερά, τονίζει ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας και αυτό, είναι κάτι που αποτυπώνεται στις νοσηλείες στην Εντατική.

Ειδικότερα, σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται 75 άνθρωποι και συνολικά από την ώρα που έχει ξκινήσει το κύμα της γρίπης, έχουν νοσηλευθεί 379 άτομα.

Όπως τόνισε την Παρασκευή ο καθηγητής στο www.praktoreio-ygeias.gr, η σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της γρίπης θα διαρκέσει έως αρχές Απριλίου, όπου αναμένεται σταθεροποίηση της κατάστασης.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, που όμως δεν είχε εμβολιαστεί. Από την άλλη πλευρά, παρατηρήθηκε αύξηση των ασθενών που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον σοβαρά κρούσματα υπήρξαν και στον παιδικό πληθυσμό, νόσησαν 24 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών, 6 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ ένα παιδί που κατέληξε δεν είχε υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα, είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας. Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), ωστόσο οι επιστήμονες θα περιμένουν να κλείσει ο κύκλος της δραστηριότητας της γρίπης για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμη:

Στους 139 οι νεκροί από την γρίπη - Σταδιακή υποχώρηση διακρίνουν οι επιστήμονες

Η σημασία της φυσικοθεραπείας στις ΜΕΘ - Μείωση δαπανών για τον ασθενή και το σύστημα