ΥΓΕΙΑ

Πρόωρα βρέφη: Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα υγείας

Αρκετά μωρά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα της κύησης και χρειάζεται να εισαχθούν και να μείνουν λίγο ή περισσότερο καιρό σε μονάδα εντατικής νοσηλείας.

Πρόωρα βρέφη: Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα υγείας

Αυτό γίνεται προκειμένου να δυναμώσουν, να πάρουν το βάρος που τους λείπει ή να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας που προκύπτουν λόγω της πρόωρης γέννησης.

Αν γεννήσετε πριν την 28η εβδομάδα, οι κίνδυνοι για το μωρό είναι σοβαροί. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανωριμότητα του αναπνευστικού συστήματος.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι οι λοιμώξεις, η εγκεφαλική αιμορραγία, προβλήματα ακοής ή προβλήματα στα μάτια του νεογνού. Μπορεί επίσης να εκδηλώσουν καρδιακά φυσήματα. Τα φυσήματα είναι ήχοι που προκαλούνται από τη ροή του αίματος, καθώς αυτό περνά μέσα από την καρδιά.

Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας

Το ΣΑΔ είναι ένα αναπνευστικό πρόβλημα που οφείλεται στην ανωριμότητα των πνευμόνων των πρόωρων νεογνών. Οι πνεύμονές τους στερούνται μιας υγρής ουσίας, που ονομάζεται επιφανειοδραστικός παράγοντας των κυψελίδων και δίνει στους πλήρως αναπτυγμένους πνεύμονες την απαραίτητη ελαστικότητα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά. Πολλά βρέφη θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους με την εφαρμογή αναπνευστήρα.

Χρόνια Πνευμονοπάθεια / Βρογχοπνευμονική δυσπλασία

Τα βρέφη που χρειάζονται οξυγόνο, για περισσότερο από ένα μήνα, θεωρούνται ότι πάσχουν από βρογχοπνευμονική δυσπλασία ή χρόνια πνευμονοπάθεια. Ενδέχεται να χρειαστούν οξυγόνο και άλλου είδους θεραπεία για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Τα περισσότερα πρόωρα βρέφη κατορθώνουν τελικά να ξεπεράσουν τη βρογχοπνευμονική δυσπλασία, καθώς, με την πάροδο του χρόνου, οι πνεύμονές τους ωριμάζουν και αναπτύσσονται.

bigstock Newborn And Hand 52409452

Αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας

Πρόκειται για πρόβλημα των ματιών, που οφείλεται στη μη ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν χρειάζονται θεραπεία. Εντούτοις, μερικές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότατα προβλήματα όρασης. Οι σοβαρές μορφές ΑΠ συχνά αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση (κρυοπηξία κ.ά).

Άπνοια και βραδυκαρδία

Η άπνοια αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή διαταραχή των προώρων και αφορά στο σταμάτημα της αναπνοής τους που διαρκεί περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα. Όταν συμβαίνει άπνοια, ελαττώνεται παράλληλα και ο καρδιακός ρυθμός. Αυτό ονομάζεται βραδυκαρδία. Τα περισσότερα πρόωρα ξεπερνούν το πρόβλημα αυτό προτού μεταφερθούν στο σπίτι τους. Εάν, τελικά, δεν συμβεί αυτό με το μωρό σας, μπορεί να χρειαστεί μια ειδική ηλεκτρονική συσκευή (μόνιτορ) που θα παρακολουθεί την άπνοιά του στο σπίτι.

Ίκτερος

Ο ίκτερος εμφανίζεται, επειδή το συκώτι του μωρού δεν έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να φιλτράρει και να απομακρύνει πλήρως από το αίμα μια κίτρινη ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη. Τα νεογέννητα παράγουν συχνά μεγαλύτερες ποσότητες χολερυθρίνης από όσο μπορεί να απομακρύνει το ήπαρ τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις ίκτερου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, τοποθετώντας το μωρό κάτω από ειδικές πηγές φωτός (φωτοθεραπεία). Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, η μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος του μωρού εκτίθεται στο φως, ενώ τα μάτια του καλύπτονται και προστατεύονται από αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Αιφνίδιο εξάνθημα στο παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το καλύτερο αντιβηχικό για τα παιδιά

Δείτε ποιες ομάδες παιδιών χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής