ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος πνεύμονα: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει (εύλογα) τον καρκίνο του πνεύμονα με την εισπνοή βλαβερών ουσιών ή γενικότερα με παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα το αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει το ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση της νόσου.

Καρκίνος πνεύμονα: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention ρίχνει περισσότερο φως στην άγνωστη μέχρι σήμερα επίδραση της διατροφής στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στον πνεύμονα.

bigstock Human lungs medical art creati 81483677

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή μια διατροφή που προκαλεί απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία των πνευμόνων.

Η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνει συνήθως μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, συγκεκριμένα κακής ποιότητας επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

«Ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο είναι μέθοδοι εκτίμησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδατανθράκων στη διατροφή», εξηγεί ο Δρ Rishi Jain από το Κέντρο Fox Chase για τον Καρκίνο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «παραδείγματα τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτελούν το λευκό ψωμί και οι λευκές πατάτες».

Ο ειδικός επισημαίνει ότι όσο αυξάνονται οι δείκτες παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας, τόσο αυξάνεται και η συχνότητα της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί προάγγελο του διαβήτη. Οι διαταραχές που επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης, οι οποίες συνδέονται συχνά με τη διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, θεωρούνται πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες σε ποικίλες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η Δρ Xifeng Wu από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας εκπόνησε τη νέα μελέτη προκειμένου να αναζητήσει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τον καρκίνο του πνεύμονα συγκεκριμένα.

Η Wu και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και το ατομικό ιστορικό σχεδόν 2.000 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με αντίστοιχα αρχεία που αφορούσαν σε 2.400 ανθρώπους που δεν είχαν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο. Όσον αφορά τη διατροφή, οι ερευνητές εστίασαν στην κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Βάσει των αναλύσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (το ανώτερο 20% του συνόλου) φάνηκε να έχουν 49% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στον πνεύμονα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα των τροφών αυτών (το κατώτερο 20%).

Αναζητώντας μια θεωρία που μπορεί να εξηγήσει τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της προωθεί τη δραστηριότητα συγκεκριμένων αυξητικών παραγόντων, δηλαδή χημικών ουσιών που αποδεδειγμένα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν βέβαια ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση γλυκαιμικού φορτίου και καρκίνου του πνεύμονα.

Δείτε κι αυτό:

Γιατί δεν αδυνατίζω; Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη και η λάθος δίαιτα

Γλυκαιμικός δείκτης: Τι είναι και ποιους ενδιαφέρει περισσότερο

Ο σκύλος που μύρισε τον καρκίνο! (βίντεο)