ΥΓΕΙΑ

Τεστοστερόνη στην κύηση: Ποιος είναι ο σοβαρός κίνδυνος για το παιδί

Τα μωρά που εκτίθενται σε επίπεδα τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια της κύησης αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό μελλοντικό κίνδυνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Τεστοστερόνη στην κύηση: Ποιος είναι ο σοβαρός κίνδυνος για το παιδί

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 253 εγκύων, στις οποίες μετρήθηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αμνιακό υγρό.

Οι μετρήσεις συγκρίθηκαν αργότερα με τις απαντήσεις των γυναικών σε ερωτηματολόγια σχεδιασμένα να μετρούν τα αυτιστικά χαρακτηριστικά σε παιδιά 6-10 ετών.

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέθηκαν με φτωχές επιδόσεις στις κοινωνικές δεξιότητες, τη φαντασία και τη συναισθηματική ταύτιση, αλλά με υψηλές επιδόσεις στην προσοχή και την απομνημόνευση λεπτομερειών.

Ο όρος αυτισμός περιλαμβάνει μια ποικιλία διαταραχών άγνωστης αιτιολογίας οι οποίες χαρακτηρίζονται από μειωμένη ικανότητα επικοινωνίας, συναισθηματικής ταύτισης και σύναψης κοινωνικών σχέσεων.

bigstock Autism Letterpress Type 59378438

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που διαπιστώνει σχέση ανάμεσα στην τεστοστερόνη και τον αυτισμό, αν και προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την ορμόνη με μειωμένη επαφή με τα μάτια, καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας και περιορισμένη ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων των άλλων.

Η έρευνα ανέδειξε τη σχέση ανάμεσα στην εμβρυική τεστοστερόνη και τα αυτιστικά χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας ότι η εμβρυική τεστοστερόνη αρρενοποιεί όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών καθηγητή Σάιμον Μπάρον-Κόεν.

Ωστόσο ο Δρ Μάρον-Κόεν διευκρινίζει ότι ο προγεννητικός έλεγχος δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον αυτισμό όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το σύνδρομο Ντάουν.

«Όλοι μας έχουμε κάποια αυτιστικά χαρακτηριστικά -πρόκειται για ένα ολόκληρο φάσμα ή μια διάσταση των ατομικών διαφορών, όπως για παράδειγμα το ύψος» εξηγεί.

Επιπλέον, ο ερευνητής αμφιβάλλει για το κατά πόσο θα ήτα σκόπιμο να ελέγχονται τα έμβρυα για τάσεις αυτισμού. «Ο αυτισμός συχνά συνδέεται με διάφορα ταλέντα» επισημαίνει.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί και αυτισμός: Τετραπλάσιες οι πιθανότητες όταν η μητέρα...

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό