ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Το ιώδιο είναι ένα χημικό στοιχείο που συμβάλλει στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας.

Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Το ιώδιο απαντάται συχνά ως πρόσθετο στο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά και σε τροφές όπως το ψάρι, τα θαλασσινά, η πατάτα, το αβγό, το τυρί και τα όσπρια.

Τα συμπτώματα της έλλειψης ιωδίου σχετίζονται με τις επιπτώσεις της έλλειψης στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

bigstock Thyroid flat icon with shadow 116738369

- Βρογχοκήλη: Τα χαμηλά επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό συνοδεύονται συχνά από διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Η έλλειψη ιωδίου είναι η συνηθέστερη αιτία της βρογχοκήλης. Οι ασθενείς με βρογχοκήλη εκδηλώνουν συμπτώματα όπως η δυσκολία κατάποσης και η δυσκολία αναπνοής.

- Υποθυρεοειδισμός: Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, επομένως η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων υποθυρεοειδισμού, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ευαισθησία στο κρύο, η ξηρότητα του δέρματος, η τριχόπτωση και η ανεξήγητη αύξηση του βάρους.

- Προβλήματα στην εγκυμοσύνη: Το ιώδιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη και κατά το στάδιο του θηλασμού. Η σοβαρή έλλειψη ιωδίου στις εγκύους έχει συνδεθεί με τις αποβολές, τη θνησιγένεια, τον πρόωρο τοκετό και τις συγγενείς ανωμαλίες στα μωρά.

Πώς ανιχνεύεται η έλλειψη ιωδίου

Το ιώδιο απομακρύνεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων, οπότε μια απλή ανάλυση ούρων αρκεί για να γίνει διάγνωση της έλλειψης.

Πηγή: Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς

Διαβάστε επίσης:

Υπερθυρεοειδισμός: Κάντε το τεστ των 60 δευτερολέπτων!

Διαταραχές θυρεοειδούς: 4 τρόποι να προστατευθείτε

Τι δείχνει η περίοδος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς