ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Πώς μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Στην κύηση υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί Διαβήτης, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα έχει αυξημένο βάρος, ή έχει ιστορικό Διαβήτη Κύησης σε προηγούμενη κύηση.

Διαβήτης κύησης: Πώς μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, ότι αυτές οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να αναπτύξουν Διαβήτη Κύησης, με μέτριες αλλαγές στην καθημερινή τους συμπεριφορά.

Η δημοσίευση αφορούσε μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 293 γυναίκες που είχαν αυξημένο βάρος (ΒΜΙ>30), ή ιστορικό Διαβητικό Κύησης, σε προηγούμενη κύηση. Οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, κατά τη διάρκεια της κύησης, με την βοήθεια ειδικών και διαιτολόγων. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε τη συνηθισμένη παρακολούθηση από τον γυναικολόγο.

bigstock Looking At My Baby Ultrasound 94544219

Στις εβδομάδες 24η – 28η, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε καμπύλη γλυκόζης 75 γραμμαρίων, για να διαπιστωθούν αν υπάρχουν παθολογικές τιμές. τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης ανέπτυξε Διαβήτη Κύησης σε ποσοστό 13,9%. Αντίθετα, οι γυναίκες που ακολούθησαν την συνηθισμένη διαδικασία ανέπτυξαν Διαβήτη Κύησης, σε ποσοστό 21,6%.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν, ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν Διαβήτη Κύησης, μπορούν να τον προλάβουν. Μια μέτρια προσαρμογή της διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να απαλλάξει τις μισές τουλάχιστον γυναίκες από τον Διαβήτη.

Το άρθρο γράφτηκε από τον Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Pearling: Η νέα επικίνδυνη μόδα στο σεξ

Πέντε «ψυχοσωματικά συμπτώματα» της κακής διατροφής

«Θαμμένος ζωντανός» – Ένα πείραμα που κόβει την ανάσα (βίντεο)