ΥΓΕΙΑ

Αθηρωματική νόσος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η αθηρωματική νόσος είναι η πάθηση που προκαλεί στένωση ή πλήρη θρόμβωση στις αρτηρίες των κάτω άκρων.

 

Αθηρωματική νόσος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι βασικές αιτίες της αθηρωματικής νόσου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι δυσλιπιδαιμίες, η υπέρταση, το κάπνισμα και η κληρονομική επιβάρυνση.

Οι άνδρες τείνουν να συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους συγκριτικά με τις γυναίκες, γεγονός που εξηγεί τα υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ τους.

Ειδικοί από το Robarts Research Institute του Καναδά μέτρησαν το μέγεθος και το ποσοστό της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες του λαιμού 1.686 ατόμων, κάθε χρόνο για συνολικό διάστημα πέντε ετών.

Όπως διαπίστωσαν, με το πέρασμα των ετών η διάμετρος των αρτηριών έτεινε να ελαττώνεται και η συγκέντρωση πλάκας να αυξάνεται. Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν στενότερες αρτηρίες και οι άνδρες μεγαλύτερη ποσότητα συσσωρευμένης πλάκας.

bigstock Blood Pressure Measuring 90788966

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης προέκυψαν 45 εγκεφαλικά επεισόδια και 94 περιστατικά καρδιακών ανακοπών, ενώ 41 άτομα απεβίωσαν.

Τα άτομα με μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, να υποστούν καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό, ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε όσον αφορά τα κρούσματα στένωσης των αρτηριών.

Όπως εξηγεί ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας, οι διαφορές που εντοπίζονται ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών και αφορούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό, πιθανότατα γίνονται πιο προφανείς εξαιτίας της εξασθένησης των ορμονών στο ασθενές φύλο λόγω ως αποτέλεσμα της εμμμηνόπαυσης.

Διαβάστε επίσης:

Ουρολοίμωξη στους άνδρες: Έτσι θα προστατευθείτε

Έμφραγμα: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες

Γιατί οι υπογόνιμοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο