ΥΓΕΙΑ

Γιατί το Αλτσχάιμερ είναι πιο «βαρύ» για τις γυναίκες

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ είναι πιο βαριά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

 

Γιατί το Αλτσχάιμερ είναι πιο «βαρύ» για τις γυναίκες

Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εγείρονται ερωτηματικά για το αν ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου στις γυναίκες είναι ο ενδεδειγμένος.

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν τη νόσο, αλλά έως τώρα δεν ήταν ευρέως γνωστό ότι μπορεί να υπάρχει εμφανής διαφορά στα συμπτώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν ιδίου σταδίου νόσο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης που δημοσιεύεται στην «Παγκόσμια Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» (WJP) και βασίσθηκε στην εξέταση 15 προγενέστερων κλινικών μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση, οι γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν φτωχότερη μακροχρόνια μνήμη από τους άνδρες, τόσο σε ό,τι αφορά την επεισοδιακή μνήμη (την ανάμνηση των δικών μας βιωμάτων) όσο και την σημασιολογική μνήμη (αφορά γενικές αναμνήσεις, όπως τα ονόματα των χρωμάτων ή τις μέρες της εβδομάδας).

bigstock Dementia Disease And A Loss Of 79712380

Οι γυναίκες αποδίδουν επίσης χειρότερα στα τεστ οπτικο-χωρικής ικανότητας, καθώς και στα τεστ γλωσσικών δεξιοτήτων.

Εν κατακλείδι, οι γυναίκες έχουν χειρότερη μνήμη, δύναμη σκέψης και επίγνωση του χώρου απ’ ό,τι οι άνδρες, όταν και οι μεν και οι δε πάσχουν από ιδίου σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί το Αλτσχάιμερ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, αλλά τα πιθανά αίτια μπορεί να είναι ορμονικά, κοινωνικά ή γενετικά.

Μπορεί λ.χ. η μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων που παρατηρείται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να πλήττει νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη.

Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι φορείς ενός συγκεκριμένου γονιδίου (λέγεται APOE4) το οποίο σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:

Το ρόφημα που προστατεύει τη μνήμη όσων πάσχουν από πρόδρομο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Πρωτοποριακή φωτοθεραπεία επαναφέρει τις «χαμένες» μνήμες

Ο παράγοντας που επιταχύνει κατά 6 φορές την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ