ΥΓΕΙΑ

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αυτιστικού παιδιού (βίντεο)

«Δεν είμαι άτακτος. Είμαι αυτιστικός.»

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός αυτιστικού παιδιού (βίντεο)

«Για τα άτομα με αυτισμό όπως εγώ, ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα μέρος τρομακτικό. Μερικές φορές, οι ήχοι κάνουν το κεφάλι μου να εκρήγνυται, τα ρούχα κάνουν το δέρμα μου να καίγεται. Όταν κάτι γύρω μου αλλάζει, ακόμη και το παραμικρό, νιώθω ότι έρχεται το τέλος του κόσμου.»

«Μερικές φορές λαμβάνω υπερβολικά πολλές πληροφορίες. Εάν αυτό που βλέπετε είναι απλώς ένα άτακτο παιδί, δεν έχετε καταλάβει τίποτα.»

Το συγκλονιστικό βίντεο της Βρετανικής Εταιρίας Αυτισμού (NAS) μάς βάζει για μερικά δευτερόλεπτα στη θέση ενός παιδιού με αυτισμό.

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο views μέσα σε λίγες ημέρες.

{youtube}Lr4_dOorquQ{/youtube}

Στόχος του βίντεο είναι να καταδείξει την καθημερινή μάχη που δίνουν τα άτομα με αυτισμό λόγω της αισθητηριακής υπερφόρτωσης που τους προκαλούν οι διάφοροι ήχοι, τα δυνατά χρώματα και άλλα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους.

Στο βίντεο βλέπουμε ένα νεαρό αγόρι να περπατά με τη μητέρα του σε ένα εμπορικό κέντρο. Η δυσφορία του σταδιακά εντείνεται από τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές που το περιβάλλουν. Κοιτάζει τα χέρια του και αρχίζει να μετρά με τα δάχτυλά του μέχρι το δέκα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όμως δεν τα καταφέρνει...

Το αγόρι αρχίζει να φωνάζει και προσπαθεί να απομακρυνθεί από τη μητέρα του. Οι περαστικοί, με βλέμμα περιφρονητικό, αντιμετωπίζουν το αγόρι ως απείθαρχο και κακομαθημένο.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρία Αυτισμού, η αισθητηριακή υπερφόρτωση ενός αυτιστικού ατόμου μπορεί να προκαλέσει στρες, άγχος ή ακόμη και σωματικό πόνο, οδηγώντας στην απομόνωση, την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ή και την πλήρη κατάρρευση.

Δείτε κι αυτό:

Αυτισμός: Η αισθητηριακή υπερφόρτωση μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο

Κορίτσι με αυτισμό τραγουδά στη σκηνή μαζί με την Adele! (βίντεο)

Άντι Γουόρχολ, Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλες διαταραγμένες ιδιοφυΐες