ΥΓΕΙΑ

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο ρόλος του υποψήφιου πατέρα

Το φαινόμενο της προεκλαμψίας εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αποτελεί το πρόδρομο στάδιο της εκλαμψίας, δηλαδή μιας τοξικής και επικίνδυνης κατάστασης που εκδηλώνεται με υπέρταση, οιδήματα, λευκωματουρία και σύγχυση.

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο ρόλος του υποψήφιου πατέρα

Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έκανε σημαντικές διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις που έχει η ηλικία του πατέρα στην εγκυμοσύνη και στο ενδεχόμενο εκδήλωσης προεκλαμψίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός υποψήφιου πατέρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης προεκλαμψίας στη σύζυγο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι ειδικοί διερεύνησαν τα στοιχεία 81.213 τοκετών από το 1964 έως το 1976, στο πλαίσιο των οποίων καταγράφηκαν 1.303 περιπτώσεις εκλαμψίας. Στις εν λόγω περιπτώσεις οι άνδρες σύζυγοι ήταν άνω των 35 ετών.

bigstock Pregnant Woman Belly Pregnanc 79871317

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα ποσοστά πιθανής εκδήλωσης προεκλαμψίας στη σύζυγο ήταν 24% μεγαλύτερα αν οι άνδρες ήταν από 35 έως 44 ετών, αριθμός που άγγιζε το 80% όταν το ηλικιακό όριο των ανδρών ξεπερνούσε τα 45 έτη.

Αναλύοντας τα συμπεράσματα της μελέτης οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η πιθανή αιτία της εμφάνισης προεκλαμψίας σχετίζεται με την εκφύλιση του ανδρικού σπέρματος εξαιτίας των γενετικών μεταλλάξεων που αυτό υφίσταται με την πάροδο των ετών καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τις διάφορες μορφές ακτινοβολίας, τη ζέστη και τα μικρόβια.

Διαβάστε επίσης:

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Μπορεί να προβλεφθεί η αποβολή στην εγκυμοσύνη;

Γυναικεία γονιμότητα: Απλές συμβουλές για να την ενισχύσετε