ΥΓΕΙΑ

Θάνατος από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου: Γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Θάνατος από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου: Γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ υποστηρίζουν ότι, αν και τα ποσοστά θανάτου έχουν μειωθεί εξακολουθούν να παρατηρούνται διαφορές στην επιβίωση ανδρών και γυναικών μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI).

Στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου κάποιο από τα αγγεία της καρδιάς αποφράσσεται από θρόμβο, με αποτέλεσμα ένα τμήμα της καρδιάς να μην τροφοδοτείται με αίμα και να απειλείται με μόνιμη νέκρωση.

Ανάλογα με την έκταση και της μυοκαρδιακής νέκρωσης, το έμφραγμα ταξινομείται σε τοιχωματικό ή υπενδοκάρδιο.

bigstock Heart Attack 55772402

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 700.000 ασθενείς με έμφραγμα STEMI σε 29 χώρες και έξι γεωγραφικές περιοχές. Σε όλες τις περιοχές, διαπιστώθηκε καθυστερημένη παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας στις γυναίκες με αποτέλεσμα το ενδονοσοκομειακό ποσοστό θανάτου να είναι στις γυναίκες διπλάσιο απ’ αυτό των ανδρών. Επίσης οι γυναίκες είχαν 70% πιθανότητα να πεθάνουν μετά από 30 ημέρες, έξι μήνες και έναν χρόνο από το έμφραγμα.

Επίσης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι από την στιγμή της άφιξης στο νοσοκομείο οι γυναίκες καθυστερούσαν κατά 53 λεπτά συγκριτικά με τους άνδρες να υποβληθούν σε αποκατάσταση της αιματικής κυκλοφορίας προς την καρδιά.

«Σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκαν αυτές οι διαφορές. Ακόμα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όπου ισχύουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τα εμφράγματα STEMI με στόχο την βελτιστοποίηση της παρεχόμενης φροντίδας προς άπαντες τους ασθενείς. Δυστυχώς, η μελέτη δείχνει ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε απάντηση σε ερώτημα γιατί οι γυναίκες έχουν δύο φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από τους άνδρες» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Χιον Ζαε Λι.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη διαφορά μεταξύ των φύλων, τόσο στους παράγοντες κινδύνου και την πρόσβαση στη φροντίδα, όσο και στην ενημέρωση ανδρών και γυναικών για τα συμπτώματα του εμφράγματος. Για παράδειγμα, οι γυναίκες τείνουν να είναι μεγαλύτερες όταν εκδηλώνουν τον συγκεκριμένο τύπο εμφράγματος και έχουν μεγαλύτερο αριθμό συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Τεστ: Υπολογίστε την πραγματική ηλικία της καρδιάς σας

Καρδιακή προσβολή: Οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν θανάτους σε νεώτερη ηλικία