ΥΓΕΙΑ

Δείτε πόσο κινδυνεύετε από γρίπη, κρυολόγημα ή πνευμονία ανάλογα με τις ώρες που κοιμάστε

Ο ύπνος επηρεάζει τη διάθεσή μας, τα επίπεδα ενέργειάς μας μέσα στην ημέρα, ακόμη και την όρεξή μας.

Δείτε πόσο κινδυνεύετε από γρίπη, κρυολόγημα ή πνευμονία ανάλογα με τις ώρες που κοιμάστε

Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι και ο κίνδυνος να υποκύψουμε σε λοιμώξεις, από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι πνευμονία, εξαρτάται από τις ώρες ύπνου που απολαμβάνουμε κάθε βράδυ.

bigstock Getting Enough Sleep 105437354

Η μελέτη –μία από τις μεγαλύτερες του είδους της– επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα που έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με την κακή σωματική υγεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τη Σίντι Λέουνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 22.000 ανθρώπους.

Ο ύπνος για πέντε ή και λιγότερες ώρες κατά μέσο όρο το βράδυ συσχετίστηκε με 28% περισσότερες πιθανότητες κρυολογήματος και με 82% περισσότερες πιθανότητες για γρίπη, πνευμονία ή κάποια λοίμωξη στο αφτί, συγκριτικά με τον ύπνο διάρκειας 7-8 ωρών, δηλαδή τη διάρκεια που συνιστούν οι ειδικοί.

bigstock Relaxed young woman sleeping o 90147011

Όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν κάποια διαταραχή του ύπνου και είχαν επισκεφθεί γιατρό για να αναφέρουν σχετικά προβλήματα ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν αρρωστήσει από ίωση ή κάποια άλλη λοίμωξη.

Τα νέα ευρήματα δεν υπέδειξαν κάποια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις πολλές ώρες ύπνου (9 ή και περισσότερες) και τον κίνδυνο κρυολογήματος ή άλλης λοίμωξης.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη να εξετάζεται σε κλινικό πλαίσιο ο ύπνος ως παράμετρος αξιολόγησης της υγείας, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε

Πώς να διαμορφώσετε την κρεβατοκάμαρά σας για καλύτερο ύπνο (γράφημα)

Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο πρέπει να διαρκεί για να μη βλάψει την καρδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ