ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη των παραδοσιακών χορών για την υγεία

Έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έδειξε ότι συνταξιούχοι που χόρευαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς παρουσίασαν πολλά οφέλη στην υγεία τους.

Τα οφέλη των παραδοσιακών χορών για την υγεία

Μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας, κύριος Ζαχαρίας Βόρδος, που ασχολείται με την ψυχολογία της άσκησης, εξήγησε ότι είναι πιθανό οι ελληνικοί χοροί να καταστήσουν πιο ελκυστικά τα προγράμματα αποκατάστασης (π.χ. από τραυματισμούς ή λόγω παθήσεων) αφού στη διάρκεια των μαθημάτων η συχνότητα της παρακολούθησης έφτανε το 90%.

Οι 40 ηλικιωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια υπέφεραν από καρδιακή ανεπάρκεια και κατάφεραν μετά την εξάσκηση με τους χορούς να πηδάνε ψηλότερα από τους συνομηλίκους τους αλλά επίσης δυνάμωσαν τα πόδια τους με αποτέλεσμα να μπορούν να περπατάνε γρηγορότερα και μεγαλύτερη απόσταση.

Η εξάσκησή τους γινόταν 3 φορές την εβδομάδα από 45 μέχρι 60 λεπτά τη φορά. Στη διάρκεια των μαθημάτων οι ερευνητές μέτρησαν το εύρος των πηδημάτων τους αλλά και το πόσο πολλή ώρα και πόσο μεγάλη απόσταση ήταν ικανοί να περπατήσουν. Στο τέλος των μαθημάτων βρήκαν ότι όσοι είχαν κάνει τους ελληνικούς χορούς είχαν πόδια που ήταν 10% πιο δυνατά, πηδούσαν 10% πιο ψηλά και ήταν 6% πιο γρήγοροι από όσους δεν έκαναν χορό.

Διαβάστε επίσης:

Ο χορός αυξάνει την αντοχή στον πόνο

Το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που εγγυάται την απόλυτη επιτυχία