ΥΓΕΙΑ

Πολυφαινόλες: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν και πού θα τις βρείτε

Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς.

Πολυφαινόλες: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν και πού θα τις βρείτε

Σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα μέταλλα, οι πολυφαινόλες δεν απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα για τη διατήρηση της ζωής, έχουν όμως ευεργετικές δράσεις.

Η σημαντικότερη είναι η αντιοξειδωτική τους δράση, η οποία έχει μελετηθεί κυρίως έξω από το ανθρώπινο σώμα.

Πολλές έρευνες συνηγορούν στην καρδιοπροστατευτική δράση των πολυφαινολών, καθώς και στην προστασία από τον καρκίνο και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Πιστεύεται ότι οι πολυφαινόλες ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση μέσω διάφορων οδών. Μπορεί να βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του έσω χιτώνα των αιμοφόρων αγγείων, να προλαμβάνουν θρόμβους στις αρτηρίες και να επηρεάζουν με θετικό τρόπο τα λιπίδια του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

bigstock Human Brain And Heart With Arm 94236797

Οι πολυφαινόλες δρουν επίσης ενάντια στη γήρανση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις με ασταθή άτομα οξυγόνου, που προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων.

Οι πολυφαινόλες αντιδρούν χημικά με τις ρίζες οξυγόνου και τις καθιστούν αδρανείς και αβλαβείς για το κύτταρο και τον οργανισμό γενικότερα.

Πού υπάρχουν

Πλούσιες σε πολυφαινόλες τροφές είναι το ελαιόλαδο, πολλές ποικιλίες φρούτων και το κακάο και τα προϊόντα του, όπως η μαύρη σοκολάτα.

Άλλες πηγές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, βότανα, προϊόντα ολικής άλεσης, τσάι, καφέ και κόκκινο κρασί.

Διαβάστε επίσης:

Χορτοφαγικά ζεύγη τροφών για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Ποιος τρόπος μαγειρέματος ενισχύει τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών

Καφές ή τσάι; Ποιο ρόφημα μου δίνει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;