ΥΓΕΙΑ

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Πώς θα ελαττώσετε τα συμπτώματα της νόσου

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι «υπερδραστήριο», δηλαδή παράγει αυτο-αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν ως ξένα στοιχεία του ίδιου του εαυτού.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Πώς θα ελαττώσετε τα συμπτώματα της νόσου

Ως αποτέλεσμα, το «υπερδραστήριο» ανοσοποιητικό σύστημα σε συνδυασμό με τα αυτοαντισώματα και άλλες ουσίες που παράγει, «επιτίθεται» σε διάφορα όργανα του σώματος (δέρμα, αρθρώσεις, μύες, νεφρά κλπ) και προκαλεί φλεγμονή.

Οι πάσχοντες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ταλαιπωρούνται από πόνους στους μύες, αίσθημα κούρασης, δυσκαμψία, πόνο ή πρήξιμο στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, και δερματικά εξανθήματα (κυρίως ευαισθησία του δέρματος του προσώπου κατά την έκθεση στον ήλιο).

Εμφανίζουν επίσης «δέκατα», αυξημένη τριχόπτωση και άφθες στο στόμα.

bigstock Pure Fish Oil 14860379

Οι πάσχοντες από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ενδέχεται να ελαττώσουν τα συμπτώματα της νόσου αν εντάξουν στο διαιτολόγιό τους την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε λιπαρά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ulster, μελέτησαν την επίδραση ψαριών, όπως ο τόνος και ο σολομός στον οργανισμό 52 πασχόντων από λύκο, για μια χρονική περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών.

Το σύνολο των ασθενών σημείωσαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους καθώς και ελάττωση των φλεγμονών και της σωματικής κόπωσης, που αποτελούν και τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου.

Επιπλέον, μια μεγάλη ομάδα ασθενών όχι μόνο είδαν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή αλλά έγιναν μέλη στα τοπικά γυμναστήρια και δήλωσαν ότι αισθάνονταν μεγάλη ευεξία.

Η έρευνα επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση φλεγμονής και να επηρεάσουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να τρώμε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα

Αρθρίτιδες: Γιατί οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν

Ο ξηρός καρπός που προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού