ΥΓΕΙΑ

Οι τρεις τροφές που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις

Όταν υπάρχει φλεγμονή στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα αυτές να σκληραίνουν και να πρήζονται, ο πόνος μπορεί να γίνει πραγματικά ανυπόφορος.

Οι τρεις τροφές που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις

Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια από τις περίπου 100 ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα και ειδικά τις αρθρώσεις, όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά.

Και ενώ ο πόνος στις αρθρώσεις δεν εξαφανίζεται για πάντα, προσαρμόζοντας τη διατροφή σας, βοηθάτε το σώμα σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τις αρθρίτιδες.

Εκτός από τις τροφές-συμμάχους, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, δείτε τις τρεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε.

Ντομάτες

Αν και οι ντομάτες θεωρούνται αντιφλεγμονώδης τροφή, οι πάσχοντες από ένα συγκεκριμένο τύπο αρθρίτιδας, την ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να τις αποφεύγουν. Έρευνα με τη συμμετοχή 2.051 πασχόντων έδειξε ότι το 20% των ερωτηθέντων συνέδεσε τις ντομάτες με τον πόνο στις αρθρώσεις. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 12.720 ανθρώπους που δεν είχαν ουρική αρθρίτιδα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ντομάτας αύξησε τα επίπεδα του ουρικού οξέος που βρέθηκαν στο αίμα τους. Το υψηλό ουρικό οξύ είναι η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας.

bigstock Runner Touching Painful Knee 115834559

Καλαμπόκι, σογιέλαιο

Σε αντίθεση με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς υπάρχουν πλέον στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ειδικά η τυπική αμερικανική διατροφή, περιέχει έως και 25 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Έρευνα έδειξε ότι οποιαδήποτε αναλογία μεγαλύτερη από 10 προς 1 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως άσθμα, καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεγμονή. Οι ερευνητές προτείνουν στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα να τηρούν μια αναλογία 2 ή 3 προς 1 αν θέλουν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης στα τηγανητά φαγητά, τη μαργαρίνη, τους κρόκους των αυγών και το κρέας.

Αναψυκτικά με ζάχαρη

Η ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, μέσω της απελευθέρωσης κυτοκινών, των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο μεγάλες μελέτες που διήρκεσαν 30 χρόνια, διαπίστωσαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νατρίου και του κινδύνου αρθρίτιδας. Οι γυναίκες που έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο αρθρίτιδας σχέση με όσους δεν έπιναν.

Διαβάστε επίσης:

Ποια διατροφή προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό

Τέσσερις ασθένειες που συνδέονται με την υγεία των δοντιών σας

Γυναίκες και καρδιαγγειακά: Ο παράγοντας που μειώνει τρεις φορές τον κίνδυνο