ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πόσο επηρεάζεται από τον τρόπο σύλληψης η ανάπτυξη των νηπίων;

Πόσο επηρεάζεται από τον τρόπο σύλληψης η ανάπτυξη των νηπίων;

Οι τεχνικές της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχουν επιδείξει ραγδαία πρόοδο τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης να ξεπερνούν πλέον τα 5 εκατομμύρια (στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας – ESHRE, 2012).

Επικρατεί ωστόσο η άποψη ότι τα παιδιά που έχουν συλληφθεί μέσω κάποιας τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όχι φυσιολογικά, παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, γεννιούνται πρόωρα, με μικρότερο μέγεθος & βάρος, ενώ κινδυνεύουν να παρουσιάσουν διάφορες ασθένειες μεγαλώνοντας.

Πληθώρα μελετών έχει τεκμηριώσει το γεγονός ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται μετά από εξωσωματική δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα ούτε επιβαρύνεται περισσότερο η υγεία τους, ωστόσο μια νέα μελέτη από Αμερικανούς επιστήμονες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction (2016) εξέτασε κάτι πιο καινοτόμο: το ρυθμό ανάπτυξης σε παιδιά με φυσιολογική σύλληψη και παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι και τα 3 έτη.

64b1d041ec56c83b7a93dfcccecbbbd5 L

Πιο συγκεκριμένα, 3905 παιδιά από μονήρεις κυήσεις και 1129 από πολύδυμες (96% των οποίων ήταν δίδυμα) πήραν μέρος στη μελέτη και αξιολογήθηκε το βάρος και το ύψος τους από τη γέννηση μέχρι και το 3ο έτος ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν το εξής: Ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών σε μονήρεις κυήσεις δε διέφερε σημαντικά είτε αυτά ήταν αποτέλεσμα φυσιολογικής σύλληψης, είτε με τη βοήθεια κάποιας τεχνικής (πχ σπερματέγχυση). Όσο για τις πολύδυμες κυήσεις, πράγματι παρατηρήθηκε μια μικρή διαφορά στο βάρος & το ύψος, με τα δίδυμα από εξωσωματικές να σημειώνουν χαμηλότερες τιμές, παρ’ όλα αυτά αυτό είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και αντισταθμίζεται γρήγορα μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής.

« Τα μωρά της εξωσωματικής και κυρίως τα δίδυμα της εξωσωματικής, αν και σε γενικές γραμμές μπορεί να γεννηθούν με χαμηλότερο βάρος, είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια οπότε δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ή κινδύνου. Οι πολύδυμες κυήσεις γενικότερα, είτε προκύψουν με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν την τάση να μας... χαρίζουν μωρά που σε μέγεθος και βάρος είναι πάντα λίγο μικρότερα από το ένα μωρό μιας μονήρους κύησης, κάτι που είναι απολύτως αναμενόμενο» λέει ο μαιευτήρας – γυναικολόγος, Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, M.D., Ph.D.

Η καινοτομία της μελέτης βασίστηκε στο γεγονός ότι «ακολούθησε» την ανάπτυξη των παιδιών μέχρι τη νηπιακή ηλικία και ο αριθμός των διδύμων κυήσεων ήταν σημαντικά μεγάλος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Είτε λοιπόν το μωρό σας είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής σύλληψης, είτε κάποιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι πιθανότητες για φυσιολογική ανάπτυξη δεν αλλάζουν!

Διαβάστε ακόμη:

Προωρότητα: Πώς επηρεάζει την οικονομική κατάσταση και τη σεξουαλική ζωή στο μέλλον

Ρεκόρ επιβίωσης για έμβρυο εργαστηρίου

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ο ΕΟΠΥΥ ζητά πλέον πιστοποιητικό από τις τράπεζες σπέρματος

BEST OF NETWORK

Πάσχα στο χωριό: Γρίφος η μετακίνηση εκτός νομού – Σενάριο α λά… Χριστούγεννα για την Ανάσταση

Survivor: Μέγα σκάνδαλο! Αποβάλλονται Τζέιμς και Νίκος;

Εστίαση: Αναγκαίο το άνοιγμα λόγω ...κορονοπάρτι - Τι θα γίνει με εκκλησίες, σχολεία, μετακινήσεις

Φονικό στη Μακρινίτσα: Συγκλονίζει η μητέρα των θυμάτων - Συγκινεί η αλληλεγγύη προς την οικογένεια

«Καταιγίδα» πληρωμών τις επόμενες ημέρες - Μπαίνουν συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Συγκλονίζει η τραγωδία στην Ερυθραία - Πώς ο πατέρας βρήκε νεκρό τον γιο του

Το Instagram έχει κατακτήσει τον κόσμο; Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Ποιος βύθισε τον Τιτανικό; Οι Ιλουμινάτι, το «συμβόλαιο θανάτου» και οι μυστηριώδεις 3 επιβάτες

Ανακοινώθηκε: Αυτό είναι το νέο κέρμα των 2 ευρώ για τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus+

Τραγωδία στην άσφαλτο: Θρήνος για τον 42χρονο - Μερόνυχτα έμεινε αβοήθητη η 32χρονη σύζυγός του

Ρεκόρ θερμοκρασιών το βράδυ στην Κρήτη: Πάνω από τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος

Άγριες μέλισσες: Φινάλε με... βόμβες! Το μεγάλο μυστικό του Δούκα αποκαλύπτεται