ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αποβολή εμβρύου: Ο ρόλος της ηλικίας του άνδρα

Αποβολή εμβρύου: Ο ρόλος της ηλικίας του άνδρα

Η ηλικία της γυναίκας θεωρείται από τους επιστήμονες καθοριστικός παράγοντας για την ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης.

Νέα μελέτη Γάλλων επιστημόνων έβαλε στο μικροσκόπιο τον ρόλο της ηλικίας του άνδρα και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Συγκεκριμένα σε έρευνα που έκαναν σε πάνω από 5.000 έγκυες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, παρατήρησαν ότι άσχετα από την ηλικία της ίδιας της εγκύου, ο κίνδυνος για μία αποβολή αυξανόταν όταν ο άνδρας ήταν μεγάλος σε ηλικία. Οι ηλικίες των ανδρών που εξετάστηκαν ήταν μεταξύ 20-50 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες που ήταν σε ηλικία 40 ετών είχαν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν το παιδί από τις 25χρονες. Ο κίνδυνος αποβολής από την ηλικία των 20 και μετά αυξανόταν τουλάχιστον 5 φορές μέχρι την ηλικία των 45 ετών.

bigstock 122509394

Όμως, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αποβολής της γυναίκας αυξανόταν κατά 27% όταν ο άνδρας ήταν μεγαλύτερος των 35 ετών και διπλασιαζόταν όσο έφτανε προς την ηλικία των 50 ετών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τελικά η ηλικία του άνδρα παίζει σημαντικό ρόλο στις περιπτώσεις αποβολής της γυναίκας τους καθώς η γήρανση του άνδρα συνοδεύεται από τη γήρανση των σπερματοζωαρίων του. Τα σπερματοζωάρια όσο μεγαλώνει ο άνδρας έχουν αυξημένες χρωμοσωματικές ανωμαλίες στο γενετικό περιεχόμενο που μεταφέρουν.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι εκτός από τις χρωμοσωματικές ανωμαλίες, στις κυριότερες αιτίες των αποβολών περιλαμβάνονται η ασυμβατότητα των ομάδων αίματος ΑΒΟ και οι ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου.

Μεγάλη ευθύνη φέρουν τέλος, πιθανές ενδοκρινολογικές παθήσεις, καθώς και οι μολύνσεις του γεννητικού και του ουροποιητικού συστήματος.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποβολή και νέα εγκυμοσύνη: Πόσος χρόνος πρέπει να μεσολαβήσει;

Οι 6 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Παλίνδρομη κύηση: Τι είναι, πού οφείλεται, ποιες γυναίκες κινδυνεύουν

BEST OF NETWORK