ΥΓΕΙΑ

Προσωρινή τύφλωση: Τα λάθη στη χρήση κινητού που την προκαλούν

Η παροδική απώλεια της όρασης από το ένα μάτι αποτελεί σύνηθες κλινικό φαινόμενο που συχνά έχει θρομβοεμβολικό υπόβαθρο.

Προσωρινή τύφλωση: Τα λάθη στη χρήση κινητού που την προκαλούν

Για πρώτη φορά στα χρονικά, Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν δύο περιστατικά όπου η προσωρινή τύφλωση προκλήθηκε από τη χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου.

bigstock Beautiful Woman Model With Cof 101059619

Δύο γυναίκες στη Βρετανία, μια 22χρονη και μια 40χρονη, συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το κινητό τους όντας ξαπλωμένες και χωρίς επαρκή φωτισμό στο δωμάτιο, παράγοντες που θεωρείται ότι τους προκάλεσαν το πρόβλημα στην όραση.

Η 22χρονη παρουσίαζε επί αρκετούς μήνες κρίσεις απώλειας όρασης στο δεξί της μάτι τις βραδινές ώρες. Τα αποτελέσματα των οφθαλμολογικών και καρδιαγγειακών εξετάσεων ήταν φυσιολογικά. Η νεαρή ασθενής δεν παρουσίαζε έλλειψη βιταμίνης Α, ενώ τα αποτελέσματα της αγγειογραφίας μαγνητικού συντονισμού, του υπερηχοκαρδιογραφήματος και της εξέτασης για θρομβοφιλία δεν υπέδειξαν κάτι ανησυχητικό.

Η 40χρονη παρουσίαζε ιστορικό παροδικής απώλειας της όρασης από το ένα μάτι όταν ξυπνούσε για διάστημα 6 μηνών, με τα επεισόδια να διαρκούν έως και 15 λεπτά. Οι γιατροί αναζήτησαν αγγειακή αιτιολογία στις ενοχλήσεις, ωστόσο οι εξετάσεις ήταν και στην περίπτωση αυτή φυσιολογικές και οι γιατροί σύστησαν θεραπεία με ασπιρίνη.

Τελικά, οι οφθαλμολογικές αλλοιώσεις αποδόθηκαν στην κακή χρήση «έξυπνου» κινητού. Οι δύο ασθενείς είχαν τη συνήθεια να ξαπλώνουν στο πλάι και να βλέπουν μέσα στο σκοτάδι την έντονα φωτισμένη οθόνη του κινητού τους με το ένα μάτι, ενώ το άλλο ήταν σκεπασμένο από το μαξιλάρι.

Ο επικεφαλής οφθαλμίατρος Γκόρντον Πλαντ από το Νοσοκομείο Μούρφιλντ του Λονδίνου αναφέρει πως «αυτό έχει ως συνέπεια το ένα μάτι, αυτό που κοιτάζει το τηλέφωνο, να προσαρμόζεται στο φως, ενώ το άλλο μάτι να προσαρμόζεται στο σκοτάδι, με συνέπεια να προκαλείται παροδική απώλεια όρασης στο πρώτο μάτι, όταν κλείνει η συσκευή, εωσότου και αυτό το μάτι προσαρμοσθεί στο σκοτάδι».

Πάντως η τύφλωση λόγω κινητού θεωρείται ότι δεν προκαλεί κάποια μόνιμη βλάβη. Οι επιστήμονες τόνισαν πως όταν κανείς χρησιμοποιεί το κινητό μέσα στο σκοτάδι, πρέπει να έχει και τα δύο μάτια ανοιχτά. Παραμένει πάντως ασαφές πόσοι «μονόφθαλμοι» χρήστες κινητού μέσα στο σκοτάδι μπορούν να εκδηλώσουν τέτοια πρόσκαιρη απώλεια όρασης και κατά πόσο τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα.

Σχετική έκθεση δημοσιεύεται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Δείτε κι αυτό:

Τεστ: Δείτε αν είστε εθισμένοι στο κινητό σας

Γιατί δεν πρέπει να παίρνετε το κινητό στην τουλέτα

Στέλνετε συνεχώς μηνύματα; Δείτε τι θα πάθει ο αυχένας σας! (φωτογραφίες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ