ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά: Ποιο σοβαρό κίνδυνο εγκυμονούν για το συκώτι

Τα περιττά κιλά αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τη λειτουργία του ήπατος, αυξάνοντας τις πιθανότητες συσσώρευσης λίπους, μια ασθένεια που είναι γνωστή και ως λιπώδης διήθηση του ήπατος.

Περιττά κιλά: Ποιο σοβαρό κίνδυνο εγκυμονούν για το συκώτι

Οι άνδρες που σε νεαρή ηλικία έχουν περιττά κιλά, διατρέχουν έναν επιπλέον κίνδυνο για το συκώτι τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας σουηδικής μελέτης.

Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πεπτικών Νοσημάτων του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη, με επικεφαλής τον Δρ Χαννες Χαγκστρομ, μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 44.248 ανδρών που είχαν καταταγεί στον σουηδικό στρατό το 1969 και το 1970. Οι νεαροί στρατιώτες είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι το 2009.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, 393 άνδρες είχαν διαγνωστεί με σοβαρή ηπατοπάθεια, περιλαμβανομένης της μειωμένης ηπατικής λειτουργίας, της κίρρωσης ή του θανάτου λόγω ηπατικής νόσου.

bigstock Mascot Illustration Featuring 68676859

Όσοι ήταν υπέρβαροι στην μετεφηβική ηλικία διέτρεχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ηπατικής νόσου, ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκε η χρήση τσιγάρου και αλκοόλ.

Περίπου το 7% των ανδρών ήταν υπέρβαροι στα νιάτα τους, δηλαδή είχαν δείκτη μάζας σώματος 25-29. Φυσιολογικός είναι ο ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9, ενώ όταν υπερβαίνει το 30 καταδεικνύει παχυσαρκία.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρής ηπατικής νόσου απέρρεε από την κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή περισσότερο από 3,5 φιαλών κρασί την εβδομάδα. Και αυτό είναι κάτι γνωστό. Το νέο στοιχείο είναι ότι τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο, ανεξαρτήτως του πόσο αλκοόλ πίνει κανείς. Και να μην ξεχνάμε φυσικά ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και τα ναρκωτικά, η υπέρταση και η κακή καρδιαγγειακή κατάσταση» σημειώνει ο Δρ Χαγκστρομ.

Αν και η μελέτη έγινε σε άνδρες, ο ερευνητής σπεύδει να πει ότι ενδεχομένως να αφορά και τις γυναίκες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology.

Διαβάστε επίσης:

Το σύμπτωμα στο συκώτι που προειδοποιεί για έμφραγμα

Τροφές για να λειτουργεί καλύτερα το συκώτι σας

Ηπατίτιδα Β: Τα σημάδια της «βουβής» νόσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ