ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα: Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια

Για τα άτομα που έχουν εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, η επιλογή παπουτσιού επηρεάζει σημαντικά τη βάδιση αλλά και τις κρίσεις πόνου.

Οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα: Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά του χόνδρου και άλλων ιστών της άρθρωσης. Σύμφωνα με την Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών, οι αρθρώσεις που πλήττονται συχνότερα είναι αυτές στα χέρια, τα γόνατα και τους γοφούς.

Δείτε πώς επηρεάζει ο κάθε τύπος παπουτσιού τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα.

Ποια παπούτσια πρέπει να αποφεύγετε

- Τσόκαρα: Τα τσόκαρα δεν είναι κατάλληλα για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, καθώς οδηγούν σε υπερβολική καταπόνηση των αρθρώσεων.

- Ψηλοτάκουνα: Όλα τα παπούτσια με ψηλό τακούνι αυξάνουν την πίεση που ασκείται στα γόνατα και μάλιστα θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας, δείχνει μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στην επιθεώρηση Journal of Orthopaedic Research. Οι γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν ψηλοτάκουνα σε καθημερινή βάση, αλλά μπορούν να τα επιλέξουν σε ειδικές περιστάσεις.

- Αθλητικά με έξτρα υποστήριξη στην καμάρα: Η υποστήριξη της καμάρας δεν επιτρέπει την φυσική κλίση του πέλματος προς τα μέσα (πρηνισμός). Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να εξουδετερώνονται οι κραδασμοί και να μην φτάνουν ως την άρθρωση του γόνατος.

bigstock Woman s Legs In Jeans And Flat 100023926

Ποια παπούτσια να επιλέξετε

- Μαλακά, εύκαμπτα αθλητικά: Τα αθλητικά που μιμούνται την εμβιομηχανική της βάδισης χωρίς παπούτσια είναι ιδανικά για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.

- Ίσια παπούτσια: Τα παπούτσια με λεπτή σόλα που κατασκευάζονται από μαλακά υλικά είναι κατάλληλα για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, καθώς δεν επιβαρύνουν τα γόνατα και παράλληλα δεν ασκούν πίεση στο πέλμα.

Τα 4 βασικά κριτήρια επιλογής παπουτσιού

- Να είναι κατασκευασμένα από εύκαμπτα υλικά

- Να μην υποστηρίζουν υπερβολικά την καμάρα του ποδιού

- Να είναι κατασκευασμένα από μαλακά υλικά

- Να δίνουν την αίσθηση της βάδισης χωρίς παπούτσια

Πηγή: everydayhealth.com

Διαβάσε επίσης:

Αρθρίτιδες: Γιατί οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν

Αρθρίτιδα: Τι πρέπει να τρώτε για να την προλάβετε