ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αναρρώσετε γρηγορότερα από το κρυολόγημα

Ετοιμάζεστε για διακοπές και σας... χτύπησε την πόρτα το κρυολόγημα; Κανένα πρόβλημα!

Πώς θα αναρρώσετε γρηγορότερα από το κρυολόγημα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανακάλυψαν τη λύση για γρήγορη ανάρρωση.

bigstock Pharyngalgia 78548654

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στη Βρετανική Επιθεώρηση Κλινικής Φαρμακολογίας, οι παστίλιες ψευδαργύρου μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος έως και κατά τρεις ημέρες.

Ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα συχνά εγκαθίσταται και αναπτύσσεται στο λαιμό, οπότε οι παστίλιες είναι πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπισή του σε σύγκριση με το συμπλήρωμα ψευδαργύρου (το οποίο απελευθερώνει το μέταλλο στο στομάχι).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το ρόλο του ψευδαργύρου στο κρυολόγημα και διαπίστωσαν ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου αποδεικνύονται βοηθητικές, μειώνοντας το χρόνο της ανάρρωσης (κατά μέσο όρο από επτά σε τέσσερις ημέρες). Για να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση, πρέπει οι παστίλιες να λαμβάνονται περίπου κάθε 2-3 ώρες (τουλάχιστον 75 mg ψευδαργύρου την ημέρα συνολικά), αφού έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι μικρή δόση του μετάλλου δεν παρέχει ανακούφιση.

«Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν το κοινό κρυολόγημα μπορούν να δοκιμάσουν τις παστίλιες ψευδαργύρου σε δοσολογία 80-100 mg ημερησίως αμέσως μετά την πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων» συνιστά ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Harri Hemila, συμπληρώνοντας πως οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν τις παστίλιες για μία έως δύο εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πόσο κινδυνεύετε από γρίπη, κρυολόγημα ή πνευμονία ανάλογα με τις ώρες που κοιμάστε

Πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από γρίπη ή κρυολόγημα;