ΥΓΕΙΑ

Λίπος στην κοιλιά: Πώς επηρεάζει την υγεία των οστών

Οι περισσότερες έρευνες για τις επιπτώσεις του τοπικού λίπους στην κοιλιά, το συνδέουν με σοβαρά προβλήματα όπως οι καρδιοπάθειες, διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η υπνική άπνοια.

Λίπος στην κοιλιά: Πώς επηρεάζει την υγεία των οστών

Το λίπος στην κοιλιά μπορεί όμως να επηρεάσει και την υγεία των οστών.

Οι ερευνητές συνέκριναν αδύνατες γυναίκες που έχουν κοιλιά με πολύ παχουλές που δεν έχουν κοιλιά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος για οστεοπόρωση ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες που ήταν σχετικά λεπτές παρά για εκείνες που είχαν πολύ λίπος, αλλά «διάχυτο» σε όλο τους το σώμα και όχι τοπικά στην κοιλιά.

Πάντως, οι παχουλές γυναίκες που είχαν και έντονη κοιλιά, πάλι παρουσίαζαν οστεοπόρωση σε υψηλότερο ποσοστό από τις παχουλές που δεν είχαν συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

bigstock Osteoporosis 82912145

Η οστεοπόρωση αφορά τη γυναίκα μετά τη μέση ηλικία, η οστεοπενία όμως εμφανίζεται νωρίτερα.

Όπως επισημαίνουν οι εδικοί, διαπίστωσαν υψηλό ποσοστό οστεοπενίας σε πολλές νέες γυναίκες με κοιλιά. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η οστεοπενία δεν εκδηλώνεται με κάποια συμπτώματα και οι γυναίκες δεν το αντιλαμβάνονται εγκαίρως για να προστατευθούν.

Συνιστούν, λοιπόν, ειδικά στις νέες γυναίκες με δυσανάλογα μεγάλη κοιλιά, να διερευνούν τα οστά τους από νεαρή ηλικία με ειδικές εξετάσεις, ώστε, αν έχουν οστεοπενία, να πάρουν κάποια μέτρα όσο είναι ακόμα καιρός.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επακριβώς για ποιο λόγο το λίπος της κοιλιάς επιδρά τόσο έντονα στα οστά, αλλά ξέρουν ότι μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από των άλλων περιοχών και θεωρούν ότι το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Επιθετικός καρκίνος προστάτη: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης

Στερητικές δίαιτες και οστεοπενία: Τι πρέπει να προσέχετε

Μέτρηση οστικής μάζας: Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση