ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη που προστατεύει την όραση

Η πρόωρη εμφάνιση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας αποτελεί τη βασική αιτία της σταδιακής απώλειας της όρασης σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η βιταμίνη που προστατεύει την όραση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σε 5.000 γυναίκες ηλικίας από 40 ετών και πάνω, τα συμπληρώματα μιας βιταμίνης λειτουργούν προστατευτικά για την όραση.

Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα κάποιες έλαβαν ένα συνδυασμό βιταμίνης Β-6, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β-12, ενώ άλλες έλαβαν εικονικά φάρμακα.

bigstock digital eye 8439514

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε διάστημα επτά ετών, εκείνες που λάμβαναν το βιταμινούχο «κοκτέιλ» είχαν κατά ένα 1/3 μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιταμίνες Β6 και Β12 μειώνουν τα επίπεδα του αμινοξέος «ομοκυστεΐνη» βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του οφθαλμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ. Ουίλιαμ Κρίστεν από το Νοσοκομείο Brigman and Women’s στη Βοστόνη, πέρα από την αποφυγή του καπνίσματος, η έρευνα υποδεικνύει έναν τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πρόωρη εμφάνιση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Διαβάστε επίσης:

Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε φορώντας τους

Η διατροφή που βλάπτει τα μάτια

Πίεση στα μάτια: Γιατί ανεβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσετε