ΥΓΕΙΑ

Ελαιόλαδο: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συστηματικά το ελαιόλαδο στη διατροφή τους έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που δεν το καταναλώνουν.

Ελαιόλαδο: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε γαλλική έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθήθηκαν 7.625 Γάλλοι άνω των 65 ετών όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Στο πλαίσιο της πενταετούς έρευνας, διαπιστώθηκε ότι σε όσους κατανάλωναν συστηματικά ελαιόλαδο ο ετήσιος ρυθμός εκδήλωσης των εγκεφαλικών ήταν 0,3%. Ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 0,5% σε όσους δεν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο και 0,4% σε εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου.

bigstock Stroke cerebrovascular acci 78569471

Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 41% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η έρευνα διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας (INSERM) και αποκάλυψε ότι τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιολάδου, τα οποία ήταν ήδη τεκμηριωμένα όσον αφορά την προστασία της καρδιάς από τα εμφράγματα, επεκτείνονται και στην προστασία από τα εγκεφαλικά.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι όσοι χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στη διατροφή τους συνήθως προσέχουν γενικότερα τι τρώνε και αθλούνται περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν άλλα έλαια (κορεσμένα και τρανς λιπαρά).

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα 6 τρόφιμα σύμμαχοι του εγκεφάλου μας

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!

Ελαιόλαδο: Ποιας ασθένειας τις επιπλοκές προλαμβάνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ