ΥΓΕΙΑ

Γαλακτοκομικά & μεταβολικό σύνδρομο: Η ποσότητα που προστατεύει τους άνδρες

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαράσε συνδυασμό με τακτική άθληση μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά έναντι του διαβήτη καθώς και των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Γαλακτοκομικά & μεταβολικό σύνδρομο: Η ποσότητα που προστατεύει τους άνδρες

Σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων, όσο περισσότερα προϊόντα γάλακτος καταναλώνει ένας άντρας τόσο πιο χαμηλός είναι ο κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται σε άτομα με μεγάλη περίμετρο κοιλιάς, υψηλή χοληστερόλη και γλυκόζη στο αίμα. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 2.300 άντρες από 45-59 ετών οι οποίοι όμως δεν είχαν διαβήτη. Ωστόσο, στην έναρξη της μελέτης ένα ποσοστό 15% είχε ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου ή ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη.

bigstock Side view of handsome man buyi 108679811

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που κατανάλωναν πάνω από 500ml γάλα καθημερινά, είχαν κατά 62% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο ενώ αν κατανάλωναν άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν κατά 56% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τόσο το γάλα όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε συνδυασμό με μια σωστή υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι η κατάλληλη πρόληψη κατά του διαβήτη, της καρδιακής προσβολής ή των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι συστάσεις των επιστημόνων ως προς την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση είναι 2-3 μερίδες, αλλά χαμηλών λιπαρών. Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 190ml περίπου γάλακτος ή ένα μικρό κεσέ γιαούρτι.

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στην κοιλιά: Πέντε αιτίες που το προκαλούν και η αντιμετώπισή τους

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί

Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια του μεταβολικού συνδρόμου