ΥΓΕΙΑ

Τέσσερα ασυνήθιστα συμπτώματα της περιόδου που επιβάλλουν την επίσκεψη σε γυναικολόγο

Πόνος και κράμπες στην κοιλιά, πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλοι, νεύρα, κακή διάθεση, κούραση.

Τέσσερα ασυνήθιστα συμπτώματα της περιόδου που επιβάλλουν την επίσκεψη σε γυναικολόγο

Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα της περιόδου που ταλαιπωρούν τις περισσότερες γυναίκες τις δύσκολες μέρες του μήνα.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια συμπτώματα τα οποία είναι ασυνήθιστα και μπορεί να προειδοποιούν για κάτι σοβαρό, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας.

Μεγάλη ροή αίματος

Η συχνή αντικατάσταση του ταμπόν ή της σερβιέτας κατά την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα της περιόδου είναι φυσιολογική. Αν όμως αυτό γίνεται κάθε μία ώρα, λόγω της υπερβολικής ποσότητας αίματος, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Εκτός του ότι μπορεί να συνδέεται με προβλήματα της μήτρας, όπως τα ινομυώματα και οι πολύποδες, κινδυνεύετε από τις συνέπειες της απώλειας του αίματος, όπως η ζάλη, η κόπωση και η λιποθυμία.

Πόνος που δεν υποχωρεί με παυσίπονα

Ο πόνος της περιόδου οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδινών (ορμόνες) από το ενδομήτριο, οι οποίες προκαλούν επώδυνες συσπάσεις της μήτρας. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών εμφανίζουν πιο έντονες συσπάσεις της μήτρας και περισσότερο πόνο. Οι προσταγλανδίνες ευθύνονται, επίσης, για τον εμετό, τη διάρροια και τους πονοκεφάλους που συχνά συνοδεύουν τις επώδυνες περιόδους. Όταν τα παυσίπονα δεν σταματούν τον πόσο, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντισυλληπτικά, τα οποία προκαλούν λιγότερες συσπάσεις της μήτρας και κατά συνέπεια λιγότερο πόνος. Αν πάσχετε από δευτεροπαθή δυμηνόρροια, πρέπει να διαγνωσθεί η αιτία της και η θεραπεία να είναι ανάλογη του προβλήματος. Συγκεκριμένα, αν οφείλεται σε λοίμωξη, πιθανότατα θα χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αν η αιτία είναι μια κύστη ωοθήκης, ένα ινομύωμα ή ενδομητρίωση, τότε πιθανότατα να χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση με λαπαροσκόπηση.

bigstock 128681720

Πυρετός

Αν μαζί με την περίοδο εμφανίσετε και πυρετό, απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό. Το πιθανότερο είναι να πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που προκαλείται από τα χλαμύδια. Τα χλαμύδια εισέρχονται στον κόλπο κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και στη συνέχεια εξαπλώνονται στη μήτρα και τις σάλπιγγες. Επειδή μπορεί να περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου εμφανισθεί κάποιο ενοχλητικό σύμπτωμα, πρέπει να ελέγχεστε για το βακτήριο αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αιμορραγία μεταξύ δύο περιόδων

Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και οφείλεται σε απλές ή σοβαρότερες αιτίες. Συχνότερα οφείλεται σε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα, σε αρκετές περιπτώσεις όμως ευθύνονται άλλοι παράγοντες. Οι γυναικολογικές αιτίες περιλαμβάνουν ενδομητρικούς ή τραχηλικούς πολύποδες, ινομυώματα, ενδομήτρια υπερπλασία, επιπλοκές κύησης. Μπορεί επίσης να οφείλονται στη λήψη ορμονών ή τη χρήση σπιράλ ή να οφείλονται σε ορμονικές ανωμαλίες. Μπορεί τέλος να οφείλονται σε κακοήθεις όγκους του ενδομητρίου, καρκίνο του τραχήλου ή όγκους των ωοθηκών και σπανιότερα των σαλπίγγων.
Οι μη γυναικολογικές αιτίες αφορούν διαταραχές στην πήξη του αίματος, παθήσεις του θυρεοειδούς και γενικότερα των ενδοκρινών αδένων κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να τρώει μια γυναίκα σε κάθε στάδιο του κύκλου της

Επτά λόγοι που καθυστερεί η περίοδος, πλην της εγκυμοσύνης

Πόνοι περιόδου: Δύο γιατροσόφια που θα σε ανακουφίσουν