ΥΓΕΙΑ

Πέντε περιπτώσεις που επιβάλλεται να επισκεφθείτε τα Επείγοντα

Σίγουρα σας έχει τύχει κάποια στιγμή να σας ταλαιπωρεί ένας έντονος πόνος ή να νιώθετε αδιαθεσία και να μην μπορείτε να αποφασίσετε εάν αξίζει τον κόπο να πάτε στον γιατρό ή στο κοντινότερο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Συνήθως έχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε το πρόβλημα και να λέμε απλώς «θα περάσει», όμως σε μερικές περιπτώσεις επιβάλλεται να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Πέντε περιπτώσεις που επιβάλλεται να επισκεφθείτε τα Επείγοντα

Παρακάτω θα δείτε πέντε κλασικά παραδείγματα περιστατικών έκτακτης ανάγκης που επιβάλλουν την επίσκεψη στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

1. Νιώθετε έναν επίμονο, ήπιας έντασης πόνο στο στήθος που συνδυάζεται με δυσκολία στην αναπνοή

Πιθανό πρόβλημα: Έμφραγμα

Ο οξύς πόνος στο στήθος είναι το «σήμα κατατεθέν» του εμφράγματος, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που ερμηνεύουν λάθος τα συμπτώματα του εμφράγματος ως κρίση δυσπεψίας ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μην αγνοήσετε το αίσθημα πίεσης στην ευρύτερη περιοχή του στέρνου, καθώς και συμπτώματα όπως η δυσφορία στα χέρια, η ναυτία και η ζαλάδα. Ο κρύος ιδρώτας, η δύσπνοια και ο πόνος στη μέση, τον αυχένα, τον ώμο και το σαγόνι αποτελούν επίσης πιθανά συμπτώματα του εμφράγματος.

2. Έχετε πολύ ισχυρό πόνο στην κοιλιά

Πιθανό πρόβλημα: Σκωληκοειδίτιδα ή κύστη στην ωοθήκη

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε κάτι που φάγατε ή σε κάποια χρόνια πάθηση όπως η ελκώδης κολίτιδα, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να αξιολογήσουμε πότε το σύμπτωμα χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης. Η σκωληκοειδίτιδα, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, δεν ξεκινά πάντοτε με έναν οξύ πόνο χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται γύρω από τον αφαλό και να συνοδεύεται από ναυτία, απώλεια της όρεξης και αίσθημα δυσφορίας κατά το περπάτημα. Όσο για την κύστη στην ωοθήκη, εάν είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος, προκαλεί παρόμοιες ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα. Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι ο πόνος δεξιά ή αριστερά στην πυελική χώρα ή ο γενικευμένος πόνος στην πυελική χώρα που ακτινοβολεί στη μέση ή στα πόδια.

bigstock Man Suffering From Severe Abdo 115177337

3. Χτυπήσατε στο κεφάλι

Πιθανό πρόβλημα: Διάσειση

Ένα χτύπημα στο κεφάλι δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ αμελητέο. Ανάλογα με τα συμπτώματα που εκδηλώνονται, ο γιατρός θα πρέπει να κάνει αναλυτική αξιολόγηση ώστε να αποκλείσει σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές όπως η εγκεφαλική αιμορραγία. Μια πιο πιθανή και λιγότερο επικίνδυνη πιθανότητα είναι η διάσειση. Η απώλεια των αισθήσεων, ο εμετός και ο πονοκέφαλος που γίνεται σταδιακά όλο και πιο ισχυρός είναι μερικά από τα σημάδια ότι επιβάλλεται άμεση ιατρική παρέμβαση. Η αξιολόγηση είναι επίσης απαραίτητη εάν εκδηλώνονται νευρολογικά συμπτώματα, όπως ζαλάδα, και προβλήματα ισορροπίας ή όρασης.

4. Σημαντική αιμορραγία μετά από τραυματισμό

Πιθανό πρόβλημα: Χρειάζονται ράμματα

Οι μικροτραυματισμοί, ιδιαίτερα στα άκρα, είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο ακόμη κι όταν βρισκόμαστε στην ασφάλεια του σπιτιού μας. Εάν, για παράδειγμα, κοπείτε με το μαχαίρι την ώρα που προετοιμάζετε το γεύμα σας, η έκταση της αιμορραγίας θα πρέπει να αποτελέσει τον «οδηγό» για να κρίνετε εάν πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερα εάν το κόψιμο είναι βαθύ, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο ή κάποιος τένοντας. Η κατάλληλη φροντίδα από το ιατρικό προσωπικό θα σας εξασφαλίσει καλύτερη επούλωση του τραύματος και μεγαλύτερη προστασία από μολύνσεις.

5. Έχετε πολύ δυνατό πονοκέφαλο

Πιθανό πρόβλημα: Ρήξη ανευρύσματος ή εγκεφαλικό

Όλοι οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται κατά καιρούς από πονοκεφάλους, από πολύ ήπιους έως ιδιαίτερα ισχυρούς, ή ημικρανίες. Εάν όμως έχετε την αίσθηση ότι ο πονοκέφαλος είναι ο πιο ισχυρός που έχετε βιώσει στη ζωή σας, μη διστάσετε να πάτε στο νοσοκομείο. Ο πόνος που εκδηλώνεται σε περίπτωση ρήξης ανευρύσματος συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται από πνευματική σύγχυση, διαταραχή της ομιλίας ή αλλοίωση της όρασης, δυσκολία κατάποσης και προβλήματα στην κίνηση. Παρόμοια είναι τα συμπτώματα σε περίπτωση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: cnn.com

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς θα σώσετε τον εαυτό σας από έμφραγμα!

Έξι πόνοι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

«Καλός» vs. «κακός» πόνος: Πώς τους ξεχωρίζουμε