ΥΓΕΙΑ

Ουρολοίμωξη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί

Πίνετε καθημερινά πολύ νερό, αποφεύγετε τα στενά ρούχα και τα συνθετικά εσώρουχα και πίνετε συστηματικά χυμό κράνμπερι, όμως και πάλι δεν καταφέρνετε να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις;

Ουρολοίμωξη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί

Ίσως ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς από τον γενικό πληθυσμό στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

1. Πολύ ενεργές σεξουαλικά γυναίκες

Ούτως ή άλλως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις από τους άντρες (περίπου κατά 10 φορές), αλλά το συχνό σεξ αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου. Κατά τη σεξουαλική επαφή είναι πολύ πιθανό τα βακτήρια που βρίσκονται στον πρωκτό (και προκαλούν τις ουρολοιμώξεις) να μεταφερθούν προς την ουρήθρα. Λόγω της ανατομίας των γυναικείων γεννητικών οργάνων, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν σε σύγκριση με τους άντρες.

2. Άντρες άνω των 55 ετών

Όσο ο άντρας μεγαλώνει, ο προστάτης αδένας πολλές φορές διογκώνεται, πιέζοντας την ουρήθρα και δυσκολεύοντας ή εμποδίζοντας την ούρηση. Η συσσώρευση ούρων καθιστά την ουρολοίμωξη πολύ πιο πιθανή.

3. Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Η μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων που παρατηρείται μετά την εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ουρολοίμωξης.

4. Αγόρια πολύ μικρής ηλικίας

Ο γονείς πρέπει να φροντίζουν να καθαρίζουν καλά την ακροποσθία του παιδιού ώστε να αποφευχθεί η είσοδος βακτηρίων στην ουρήθρα.

5. Ηλικιωμένοι

Όσο περνούν τα χρόνια, η ουροδόχος κύστη συσπάται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά, κι έτσι είναι πιο πιθανό να παραμείνει εντός της ουρήθρας μικρή ποσότητα ούρων, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων.

6. Διαβητικοί

Ορισμένα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη εκδηλώνουν αισθητηριακές διαταραχές, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται πάντοτε ότι η κύστη τους έχει γεμίσει και ότι είναι ανάγκη να επισκεφθούν την τουαλέτα. Επίσης, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό συσπάσεων της κύστης, με αποτέλεσμα να μην αδειάζει εντελώς κατά την ούρηση.

7. Άτομα με νευρολογικά προβλήματα

Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή άλλη αντίστοιχη νευρολογική διαταραχή αντιμετωπίζουν συχνά δυσλειτουργία του ουροποιητικού, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται προβλήματα όπως η συχνουρία, η υπερδραστήρια κύστη ή κάποια απόφραξη στην κύστη, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

8. Καθετηριασμένοι ασθενείς

Οποιοδήποτε ξένο σώμα έρχεται σε επαφή με την ουροδόχο κύστη, συμπεριλαμβανομένου του καθετήρα, αυξάνει τις πιθανότητες ουρολοίμωξης. Ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με τη διάρκεια της χρήσης του καθετήρα.

9. Οδηγοί, καθηγητές και νοσηλευτές

Ένα κοινό μεταξύ αυτών των επαγγελματιών είναι η περιορισμένη ελευθερία στη χρήση τουαλέτας. Πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να συγκρατούν τα ούρα τους για πολλή ώρα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ουρολοίμωξης.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει πάντα να πηγαίνετε τουαλέτα μετά το σεξ

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη: Τα 10 βασικά μέτρα πρόληψης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ