ΥΓΕΙΑ

Αιμορροΐδες: Ποια είναι η σοβαρότερη επιπλοκή – Πώς θα τις προλάβετε

Οι αιμορροΐδες είναι οι παθολογικές διευρύνσεις του φλεβικού δικτύου του πρωκτού και διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ανάλογα με την εντόπισή τους εντός ή εκτός του πρωκτικού σωλήνα.

Αιμορροΐδες: Ποια είναι η σοβαρότερη επιπλοκή – Πώς θα τις προλάβετε

Οι πρώτες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα πέρα από ανώδυνη απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος. Οι δεύτερες καλύπτονται από λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Αυτές δίνουν πιο συχνά συμπτώματα όπως ο πόνος, το αίσθημα καύσου και ο κνησμός (φαγούρα). Μπορούν κι αυτές να προκαλέσουν έντονο πόνο, όταν συμβεί η επιπλοκή της θρόμβωσης. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει απώλεια μικροποσοτήτων αίματος.

Ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε την εμφάνισή τους, οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Πρωτοπαθείς ή ιδιοπαθείς και δευτεροπαθείς.

Επιπλοκές

Η πιο γνωστή τοπική επιπλοκή των αιμορροΐδων είναι η θρόμβωση. Αν οι περιβάλλοντες μύες περισφίξουν τη ρίζα μιας αιμορροΐδας τότε αυτή αποκόπτεται από τη φλεβική κυκλοφορία. Το αίμα που παγιδεύεται μέσα της πήζει με αποτέλεσμα το σχηματισμό θρόμβου.

Αυτή η κατάσταση εκδηλώνεται με έντονο πόνο που αυξάνεται κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Ταυτόχρονα εκδηλώνεται οίδημα των γύρω ιστών. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μετά από την πάροδο κάποιων ημερών, συνήθως χωρίς άλλες επιπτώσεις. Σπάνια, αναπτύσσεται τοπική νέκρωση που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πληγής, η οποία όμως δεν παίρνει μεγάλη έκταση.

Αν οι αιμορροΐδες υπάρχουν για μακρό χρονικό διάστημα, τότε η συνεχής απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.

bigstock White Backround Vector Illustr 117774353

Πρόληψη

Για να προλάβετε την εμφάνιση των αιμορροΐδων ακολουθήστε τα εξής:

-Αν η δουλειά σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε τουλάχιστον για ένα πεντάλεπτο ανά ώρα.

-Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών.

-Αν έχετε επίμονη διάρροια ή βήχα, απευθυνθείτε σε ιατρό για τον εντοπισμό του αιτίου και την αντιμετώπισή του.

-Αποφύγετε να κάθεστε στην τουαλέτα για διάστημα πάνω από πέντε λεπτά.

-Αποφύγετε να σηκώνετε μεγάλα βάρη.


Διαβάστε επίσης:

Ραγάδες πρωκτού: Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Δυσκοιλιότητα: Έξι βήματα για την αντιμετώπισή της

Αίμα στο χαρτί της τουαλέτας: Θα πρέπει να ανησυχήσουμε;