ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Απόστημα στις αμυγδαλές: Γιατί είναι απειλητικό για τη ζωή

Απόστημα στις αμυγδαλές: Γιατί είναι απειλητικό για τη ζωή

Το απόστημα στις αμυγδαλές ή περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια επείγουσα και πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί ακόμη και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Το απόστημα δημιουργείται όταν κάποιος προσβληθεί από επιθετικό μικρόβιο που προκαλεί οξεία αμυγδαλίτιδα, με αποτέλεσμα να μαζευτεί πύον γύρω από την αμυγδαλή.

Το περιαμυγδαλικό απόστημα «σπρώχνει» τους ιστούς προς την απέναντι πλευρά και ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί ούτε το σάλιο του, δυσκολεύεται να μιλήσει και συχνά δεν μπορεί ούτε να ανοίξει το στόμα του.

Αν δεν γίνει πλήρης παροχέτευση του αποστήματος από τον γιατρό, το πύον επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, όπως ο λαιμός, ο θώρακας, ακόμα και το συκώτι και ο ασθενής μπορεί να πεθάνει.

bigstock Little girl with sore throat t 110802998

Αντιμετώπιση

Μετά την παροχέτευση, ο ασθενής μένει στην κλινική, παίρνει ενδοφλέβια αντιβίωση και γίνεται καλά σε λίγες ημέρες. Σε μερικές εβδομάδες πρέπει απαραιτήτως να υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή, αλλιώς το απόστημα θα ξαναδημιουργηθεί κάποια στιγμή. Την επόμενη φορά, επειδή η περιοχή έχει κάνει ουλή και δεν πονάει όπως πριν, μπορεί μην να το αντιληφθεί εγκαίρως και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η αρχική παροχέτευση γίνεται με βελόνα και ακολουθεί διάνοιξη υπό αναισθησία.

Αν έχετε οξεία αμυγδαλίτιδα με πιο βαριά συμπτώματα από ότι συνήθως και αν βλέπετε να είναι η μία αμυγδαλή πιο μεγάλη από την άλλη, πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα ωτορινολαρυγγολόγο.

Πολλοί γιατροί αφαιρούν τις αμυγδαλές ταυτόχρονα με τη διάνοιξη του αποστήματος, προκειμένου ο ασθενής να πάρει μία φορά νάρκωση και να αποφύγει τον πόνο της μελλοντικής αμυγδαλεκτομής.

 

Διαβάστε επίσης:

Οξεία αμυγδαλίτιδα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Πυώδεις αμυγδαλές: Αίτια & θεραπεία

Αφαίρεση αμυγδαλών: Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα