ΥΓΕΙΑ

Τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να γίνουν γονείς σε ηλικία πάνω από το μέσο όρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

Μία σειρά μελετών για το θέμα αυτό για πάνω από 30 χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι οι παράγοντες κινδύνου μεταβάλλονται.

Στην παρούσα μελέτη, οι Δανοί ερευνητές από το Κέντρο Κοινωνικής Εξέλιξης στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν στοιχεία από ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού προκειμένου να εξετάσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλικία των γονιών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, που γεννήθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1978 και του Ιανουαρίου του 2009, εκ των οποίων 6,5% διαγνώστηκαν με αυτισμό ή σχιζοφρένεια το συγκεκριμένο διάστημα, συνεκτιμώντας και άλλους 20 ιατρικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

bigstock 129739166

Διαπίστωσαν ότι η πάνω από τον μέσο όρο ηλικία του πατέρα και της μητέρας σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αυτιστικών διαταραχών στα παιδιά, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν ο πατέρας είναι σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Ωστόσο, η μεγάλη ηλικία των γονιών δεν συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Αντίθετα, τα παιδιά νέους γονείς είχαν μειωμένο κίνδυνο αυτισμού και μόνο τα παιδιά των πολύ νεαρών μητέρων είχαν αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικιακή διαφορά των δύο γονιών, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και σχιζοφρένειας στα παιδιά, σε σχέση με τα παιδιά οι γονείς των οποίων είχαν κοντινές ηλικίες κατά τον τοκετό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolution, Medicine and Public Health.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: Τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό

Αυτισμός: Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής