ΥΓΕΙΑ

Αρθρίτιδα στα πόδια: Μήπως φταίνε τα τακούνια σας;

Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην φθορά των αρθρώσεων, η οποία προκαλείται από τραυματισμό ή από την τριβή των αρθρώσεων με το πέρασμα του χρόνου.

Αρθρίτιδα στα πόδια: Μήπως φταίνε τα τακούνια σας;

Σύμφωνα με τη βρετανική Εταιρεία Ποδολόγων & Ποδιάτρων προκαλεί πόνο και δυσκαμψία και είναι εξαιρετικά συνηθισμένη στις γυναίκες.

Επιπλέον, στις γυναίκες είθισται να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι στους άντρες.

Οι γυναίκες που φορούν όλη την ημέρα ψηλά τακούνια ή ίσια παπούτσια που δεν ταιριάζουν καλά στα πόδια τους, θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

bigstock Woman in yellow high heels sho 131500589

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψηλά τακούνια αλλοιώνουν τη στάση του σώματος και αυξάνουν τις πιέσεις στους άκρους πόδες, στους αστραγάλους και στην άρθρωση του γόνατος, με συνέπεια να ανοίγουν το δρόμο για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας – της πιο συχνής μορφής αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής Εταιρείας Ποδολόγων και Ποδιάτρων, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άντρες και γυναίκες, το 25% των γυναικών φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια καθημερινά ή πολύ συχνά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να φορούν παπούτσια με στρογγυλή μύτη, με τακούνι μέγιστου ύψους 2-3 εκατοστών και με απορροφητικές σόλες.

Εκτός από τα ακατάλληλα παπούτσια, άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την οστεοαρθρίτιδα είναι η παχυσαρκία και η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι από αυτούς που γυμνάζονται συστηματικά, το 77% και στα δύο φύλα δεν φορούν παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για το άθλημα της επιλογής τους.

Αυτό είναι τραγικό λάθος, καθώς την ώρα που γυμναζόμαστε, ασκούνται στις αρθρώσεις μας δυνάμεις ίσες με το οκταπλάσιο του σωματικού βάρους μας – και έτσι οι πιέσεις στις αρθρώσεις είναι τεράστιες.

Αν νιώθετε πόνους ή ενοχλήματα στους άκρους πόδες ή στους αστραγάλους, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, γιατί η έγκαιρη θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.

Διαβάστε επίσης:

Υποδήματα: 7 τύποι που προκαλούν προβλήματα στα πόδια και την υγεία σας

Τι αποκαλύπτουν οι πατούσες για την υγεία σας

Σύνδρομο Morton's: Όταν υποφέρει το πέλμα και τα δάχτυλα των ποδιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ