ΥΓΕΙΑ

Πράσινο τσάι: Από ποιους 2 τύπους καρκίνου προστατεύει

Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί με μια σειρά θετικών επιδράσεων στην υγεία.

Πράσινο τσάι: Από ποιους 2 τύπους καρκίνου προστατεύει

Για δεκαετίες οι ειδικοί της υγείας πίστευαν ότι το πράσινο τσάι συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου, μέχρι που αυτό αποδείχθηκε και επιστημονικά. Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διερεύνησαν πώς το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες.

Καρκίνος του μαστού

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εκχύλισμα Polyphenon Ε του πράσινου τσαγιού, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στο μαστό.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μελέτη 40 γυναικών που έπασχαν από ένα τύπο καρκίνου του μαστού που δεν ανταποκρίνεται σε ορμονική θεραπεία.

Οι ασθενείς λάμβαναν 400 mg, 600 mg ή 800 mg της ουσίας ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα επί έξι μήνες.

Στις γυναίκες που λάμβαναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού παρατηρήθηκε μειωμένη ανάπτυξη των όγκων δύο μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Η ποσότητα της ουσίας που έλαβαν οι ασθενείς αντιστοιχεί στην κατανάλωση 8-24 φλιτζανιών σκέτου πράσινου τσαγιού την ημέρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι νωρίς για να προτείνουν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ως θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Εξετάζουν όμως, κατά πόσο η από στόματος λήψη εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη για τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

bigstock Breast 94054175

Καρκίνος του προστάτη

Μικρότερη μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, συμπεριέλαβε 67 άνδρες που ετοιμάζονταν να υποβληθούν σε προστατεκτομή.

Κάποιοι ασθενείς κατανάλωναν έξι φλιτζάνια πράσινου τσαγιού και κάποιοι νερό για τρεις έως οκτώ εβδομάδες.

Οι ειδικοί εξέτασαν τα δείγματα αίματος και ούρων πριν και μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και νερού από τους ασθενείς.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι οι συγκεντρώσεις PSA, του προστατικού αντιγόνου που παράγεται από τον προστάτη και ρευστοποιεί το σπέρμα, ώστε να μπορούν τα σπερματοζωάρια να «τρέξουν» και να γονιμοποιήσουν το ωάριο, ήταν σημαντικά χαμηλότερες.

Οι αυξημένες τιμές PSA χτυπούν «καμπανάκι» για καρκίνο του προστάτη.

Επίσης, οι πολυφαινολικές ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι φαίνεται να εμποδίζουν τις μεταστάσεις στον καρκίνο του προστάτη και να αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη.

Μια μεγάλη μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετιζόταν με δοσοεξαρτώμενη μείωση του κινδύνου για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη σε άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 5 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο πράσινο τσάι έπιναν τόσο πιο προστατευμένοι ήταν.

Διαβάστε επίσης:

Το πράσινο τσάι «σύμμαχος» ενάντια στο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Ποιες τροφές εξουδετερώνουν τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού

Πράσινο τσάι: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, πόσο πρέπει να πίνετε