ΥΓΕΙΑ

Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα βρεφικά & παιδικά ρούχα

Πολλοί άνθρωποι πλένουν τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες είτε για λόγους προστασίας από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, είτε για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στους πόσους βαθμούς πλένουμε τα βρεφικά & παιδικά ρούχα

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι πρόκειται για μια τάση που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για να σκοτώσουν παθογόνα μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος και το Ε. coli, τα οποία προκαλούν ουρολοιμώξεις, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες.

Ταυτόχρονα, οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που προκαλούν σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση ανοσολογικές εκδηλώσεις (όπως άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα) δεν σκοτώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

bigstock Baby Boy On A Pile Of Towels O 111164288

Τι ισχύει για τα παιδικά ρούχα

Το πλύσιμο των βρεφικών και νηπιακών ρούχων χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως σε αυτή την ηλικία και είναι ευάλωτα σε μικρόβια και ιούς.

Ειδικότερα, τα ρούχα των παιδιών έως 3 ετών θα πρέπει να πλένονται χωριστά από αυτά των ενηλίκων (γιατί μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια από τα ρούχα των μεγάλων) και σε θερμοκρασίες 60 βαθμών και άνω.

Αυτό είναι απαραίτητο για να πεθάνουν όχι μόνο τα μικρόβια αλλά και τα ακάρεα και οι μύκητες. Από τα μικρόβια, το πιο επικίνδυνο είναι ο σταφυλόκοκκος, που είναι επικίνδυνος και δύσκολος στην καταπολέμησή του.

Τα παιδικά ρούχα πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό που έχει ως βάση το σαπούνι και δεν επιτρέπεται η χρήση λευκαντικών ή άλλων χημικών καθαριστικών ουσιών.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο στους εφήβους, δηλαδή μετά την ηλικία των 12 ετών.

Είναι επίσης χρήσιμο να αφήνετε τα παιδικά ρούχα να στεγνώνουν στον ήλιο και μετά να τα σιδερώνετε με καυτό σίδερο.

Οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ συμβουλεύουν ακόμα να πλένετε τα ρούχα που φοράτε στο γυμναστήριο ή κατά την άθληση κάθε φορά μετά τη χρήση τους, χρησιμοποιώντας νερό σε θερμοκρασία τουλάχιστον 40 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη, γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά μεταφέρουν πολλά είδη βακτηρίων και μυκήτων.

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει πάντα να πλένετε τα καινούρια ρούχα πριν τα βάλετε – Δείτε γιατί

Το λάθος που κάνετε όταν πλένετε τα ρούχα του γυμναστηρίου

Το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων στο πλυντήριο ρυπαίνει το περιβάλλον