ΥΓΕΙΑ

Οισοφαγίτιδα: Ποιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές

Η οισοφαγίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), είναι η νόσος που προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών του στομάχου στον οισοφάγο, το σωλήνα που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.

Οισοφαγίτιδα: Ποιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές

Η πλειοψηφία των ατόμων με ΓΟΠ δεν έχει επιπλοκές που να επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής τους, μολονότι σχεδόν σε όλους η ποιότητα της ζωής επηρεάζεται αρνητικά σε λιγότερο ή περισσότερο βαθμό.

Έτσι, η ΓΟΠ συχνά επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες, τη διάθεση, τον ύπνο, τις κοινωνικές και φυσικές δραστηριότητες.

Όσοι πάσχουν από ΓΟΠ συνήθως αισθάνονται:

-Καούρα στο στήθος (εσωτερικά) ή ψηλά στο στομάχι

-Ξινά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω και να φτάνουν μέχρι το φάρυγγα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ή επιδεινώνονται μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Μερικές φορές εμφανίζονται στην κατάκλιση ή στη διάρκεια του ύπνου.

bigstock Gastric Acid 59883629

Επιπλοκές

Σε ένα ποσοστό των ατόμων με ΓΟΠ, που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μπορεί να εμφανισθούν και σοβαρές επιπλοκές, όπως:

-Πόνος πίσω από το στήθος. Δεν είναι πάντοτε ανησυχητικό σημάδι, αλλά θέλει διερεύνηση κυρίως γιατί πρέπει να αποκλεισθεί ότι είναι πόνος που προέρχεται από την καρδιά.

-Αιμορραγία. Εμφανίζεται σε ασθενείς με οισοφαγίτιδα είτε απότομα σαν εμετός με αίμα, είτε λίγο-λίγο σαν αναιμία.

-Δυσφαγία, δηλαδή δυσκολία στην κατάποση της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Στα πολύ προχωρημένα στάδια οισοφαγίτιδας, δημιουργείται στένωση του αυλού του οισοφάγου, που εμποδίζει τη δίοδο της τροφής προς το στομάχι.

-Οισοφάγος Barrett. Ο συνεχής ερεθισμός από το οξύ και η συνεχής καταστροφή των κυττάρων του βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου μπορεί να έχουν αποτέλεσμα την αντικατάσταση αυτών των κυττάρων από κύτταρα που αντέχουν στο οξύ, δηλαδή τη δημιουργία οισοφάγου Barrett. Είναι μία διαδικασία αυτοπροστασίας του οργανισμού.

Τι ισχύει για τον καρκίνο του στομάχου

Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, οι χρόνιες οισοφαγίτιδες δεν ενέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, από τα ιατρικά αρχεία καρκίνου των ΗΠΑ, βρέθηκαν ελάχιστα περιστατικά καρκίνου του στομάχου.
Μάλιστα, για άνδρες άνω των 60 ετών που εμφάνιζαν συμπτώματα παλινδρόμησης στομαχικών υγρών, αποτελούσαν μόνο το 34% των συνολικών περιστατικών καρκίνου. Οι γυναίκες με τα ίδια συμπτώματα το 12%. Άνδρες άνω των 60 ετών χωρίς συμπτώματα αποτέλεσαν επίσης το 34%, ενώ άνδρες κάτω των 60 ετών ήταν το 33% των περιστατικών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για σπάνιο καρκίνο αν αναλογιστεί κάποιος πως περίπου ένας στους τέσσερις έχει συμπτώματα οισοφαγίτιδας, αλλά ελάχιστοι έχουν αναπτύξει καρκίνο στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του στομάχου: Μπορούμε να τον αποφύγουμε;

«Ένοχα» και για καρκίνο του στομάχου τα αλλαντικά – Σε ποια ποσότητα θεωρούνται επικίνδυνα

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει