ΥΓΕΙΑ

Καούρα: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Η καούρα είναι αποτέλεσμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι, λόγω αποδυνάμωσης ή δυσλειτουργίας του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες συστέλλεται προκειμένου να παραμείνουν στο στομάχι οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε. Η καούρα είναι μια συνήθης ενόχληση που εμφανίζεται κυρίως μετά την κατανάλωση ενός πικάντικου γεύματος ή ενός γεύματος με πολλά λιπαρά και είναι πιο έντονη όταν ξαπλώνουμε ή σκύβουμε.

Καούρα: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πότε όμως αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος;

Αρχικά, ο πόνος στο στήθος που συνοδεύει μια κρίση καούρας συγχέεται πολλές φορές με τον πόνο του εμφράγματος. Το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης νοσηλείας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο κρύος ιδρώτας, η ζαλάδα και η γενικευμένη αδυναμία. Εάν ο πόνος στο στήθος δεν συνοδεύεται από φούσκωμα και/ή ερυγή (τυπικά συνοδά συμπτώματα της καούρας) και δεν υποχωρεί με τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα οξέων στο στομάχι, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο κοντινότερο νοσοκομείο.

bigstock Woman Feel Pain Ache 116820398

Επίσης, εάν η καούρα εκδηλώνεται συχνότερα από μία με δύο φορές την εβδομάδα και εάν αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα, πρέπει να εξετάζεται από τον γιατρό. Ακόμη, αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος εάν δεν ανακουφίζεται με φάρμακα ή εάν συνοδεύεται από δυσκολία κατάποσης, ναυτία ή απώλεια βάρους λόγω μειωμένης όρεξης ή δυσκολίας κατάποσης.

Η συνηθέστερη αιτία της συχνής καούρας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συχνή καούρα αποτελεί ένδειξη για καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου. Σύμφωνα με τον οργανισμό Public Health England, εκτελεστικό όργανο του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας εάν αντιμετωπίζουμε επίμονη καούρα ή δυσκολία κατάποσης για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια στάση να κοιμάστε αν έχετε συχνά καούρες