ΥΓΕΙΑ

Ίλιγγος: Ποια είναι τα συμπτώματα και πού μπορεί να οφείλεται

Με τον όρο «ίλιγγος» περιγράφεται το αίσθημα απώλειας της ισορροπίας ή η ψευδαίσθηση της περιστροφής στον χώρο. Συνοδεύεται συνήθως και από άλλες ενοχλήσεις που συχνά ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή.

Ίλιγγος: Ποια είναι τα συμπτώματα και πού μπορεί να οφείλεται

Τα κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνονται συνδυαστικά με τον ίλιγγο είναι η ναυτία, η μη φυσιολογική κίνηση των ματιών, ο πονοκέφαλος, η έντονη εφίδρωση και οι εμβοές (βουητό στα αυτιά) ή η παροδική απώλεια ακοής.

Τα συμπτώματα διαρκούν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες και μπορεί να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

bigstock 124840928

Τα υποκείμενα αίτια του ιλίγγου μπορεί να πηγάζουν από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (κεντρικά) ή από άλλο όργανο (περιφερικά) όπως τα αυτιά. Η συνηθέστερη αιτία του ιλίγγου είναι η διαταραχή του έσω ωτός, του τμήματος του αυτιού που ελέγχει την ακοή και την ισορροπία. Για παράδειγμα, η νόσος Meniere εκδηλώνεται με ίλιγγο λόγω της συσσώρευσης υγρού στο αυτί και της πίεσης που αυτό ασκεί.

Σπανιότερα, ο ίλιγγος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι ή ημικρανίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ίλιγγος μπορεί να αποτελεί προάγγελο σοβαρότερων καταστάσεων, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή η εγκεφαλική αιμορραγία.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Ζαλάδες και απώλεια ισορροπίας: Ποιες παθήσεις φανερώνουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ