ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία: Σε ποια περίπτωση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα

Η ημικρανία αποτελεί μια ιδιαίτερα επιβαρυντική μορφή κεφαλαλγίας που συνεπάγεται περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων, απώλεια ημερών εργασίας και πτώση της ποιότητας ζωής. Η ημικρανία συνδέεται με επιπλοκές όπως η κατάθλιψη, ο ίλιγγος και ο βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών), ωστόσο μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο προσκήνιο μια σοβαρότερη συνέπειά της που μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Ημικρανία: Σε ποια περίπτωση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Medical Journal, η ημικρανία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, τουλάχιστον στον γυναικείο πληθυσμό.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από 20ετή μελέτη σε δείγμα περίπου 115.000 γυναικών. Όσες από τις συμμετέχουσες εκδήλωναν ημικρανίες φάνηκε να έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι επιστήμονες, με ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επικεφαλής, συμβουλεύουν λοιπόν να υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο όποιος εκδηλώνει ημικρανίες.

bigstock 129877637

Η σχέση ημικρανίας και εγκεφαλικού είχε αναδειχθεί ξανά στο παρελθόν στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών, ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τη συγκεκριμένη μορφή κεφαλαλγίας με τη γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία.

Από το συνολικό δείγμα των 115,541 γυναικών –ηλικίας 25-42 ετών στο ξεκίνημα της μελέτης, χωρίς συμπτώματα στηθάγχης ή καρδιαγγειακών νοσημάτων– 1.329 εκδήλωσαν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, μεταξύ αυτών 678 εμφράγματα και 651 εγκεφαλικά. Από αυτά, 223 οδήγησαν τις ασθενείς στον θάνατο. Οι περαιτέρω αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι η ημικρανία είναι ένας παράγοντας που συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, συγκεκριμένα με 39% αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, 62% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και 37% αυξημένο κίνδυνο για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να θεωρείται η ημικρανία σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών επιπλοκών, τουλάχιστον στις γυναίκες, στις οποίες άλλωστε η ημικρανία είναι πολύ πιο συχνή συγκριτικά με τους άνδρες.

Δείτε κι αυτό:

Ημικρανία: Ποιες τροφές την πυροδοτούν και γιατί