ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Πόσα γνωρίζεις για τον HIV και το AIDS;

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1988. Έκτοτε, κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως ποικίλες δράσεις και ενημερωτικές καμπάνιες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS και την υποστήριξη των ατόμων με HIV και AIDS.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Πόσα γνωρίζεις για τον HIV και το AIDS;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με HIV στα τέλη του 2015.

Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση-διαχείριση του HIV και η επιστημονική γνώση για τον HIV και το AIDS έχει διευρυνθεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για τη μετάδοση του HIV και την προστασία από τον ιό.

Εσύ πόσα γνωρίζεις για τον HIV και το AIDS; Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις για να τεστάρεις τις γνώσεις σου.

Απαντήσεις

1. Το AIDS είναι ασθένεια που προκαλείται από τον ιό HIV. AIDS έχει κάποιος όταν εκδηλώνει κάποια ασθένεια λόγω της λοίμωξης από τον HIV.

2. Τα προφυλακτικά είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας από τον HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

3. Ο HIV επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.

4. Οροθετική γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί με πιθανότητα <1% να προσβληθεί από τον HIV, εάν λάβει αγωγή από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδοφλέβια αγωγή κατά τη διάρκεια του τοκετού (που θα γίνει με καισαρική τομή), και το παιδί υποβληθεί σε θεραπεία μετά τη γέννησή του.

5. Ο HIV δεν μεταδίδεται με το στοματικό σεξ, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο σημείο εισόδου που να επιτρέπει στον ιό να περάσει στο αίμα.

6. Έχει αποδειχθεί ότι το AIDS δε μεταδίδεται στις πισίνες, επειδή ο ιός HIV βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο.

7. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να υποδεικνύουν λοίμωξη από τον HIV. Η εξέταση είναι ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη.

8. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία ενάντια στον HIV, ωστόσο η αντιρετροϊκή αγωγή επιτρέπει σε ένα οροθετικό άτομο να έχει μια μακρά και υγιή ζωή.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 7 πληροφορίες-κλειδιά για τον HIV και το AIDS