ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακό τσιρότο για τη «ραγισμένη» καρδιά μετά από έμφραγμα

Αυστραλοί και Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα εύκαμπτο τσιρότο από πολυμερές υλικό, το οποίο διευκολύνει τους ηλεκτρικούς παλμούς της καρδιάς μετά από ένα έμφραγμα.

Πρωτοποριακό τσιρότο για τη «ραγισμένη» καρδιά μετά από έμφραγμα

Το τσιρότο, που μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα, προσκολλάται εύκολα πάνω στην καρδιά χωρίς ράμματα και διαρκεί για αρκετό καιρό, πάνω από δύο εβδομάδες.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών) και του Imperial College του Λονδίνου (Τμήμα Υλικών Σχολής Μηχανικών), με επικεφαλής τις καθηγήτριες Ντάμια Μαγουάντ και Μόλι Στίβενς αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances.

ΤσιρότοκαρδιάςΠηγήUNSW

Tο έμφραγμα δημιουργεί ουλές στην καρδιά, οι οποίες επιβραδύνουν και διαταράσσουν τη μετάδοση των ηλεκτρικών παλμών, με συνέπεια την πιθανή μοιραία διατάραξη του ρυθμού της. Το τσιρότο, το οποίο είναι φτιαγμένο από ένα υλικό καλό αγωγό του ηλεκτρισμού, αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα της δυνητικά επικίνδυνης αρρυθμίας.

Το τσιρότο δεν επιβαρύνει την καρδιά, καθώς κινείται στον ρυθμό της. Προς το παρόν πάντως, η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμη ώριμη για δοκιμή σε ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Ύπνος & ώρες δουλειάς: Πότε αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος